Czy można podzielić dług bankowy robiąc rozdzielność majątkową

• Autor wątku Autor wątku gaia78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gaia78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Kilka lat temu wzięłam z mężem kredyt hipoteczny na dom. W związku z pewnymi okolicznościami nie byliśmy w stanie spłacać wysokich rat, a mąż pomimo moich próśb uparł się, żeby nie sprzedawać domu. W rezultacie dom został zlicytowany i sprzedany za pół ceny, a na nas obojgu nadal ciążą bardzo wysokie odsetki i pozostały kapitał do spłaty. Ja i mąż jesteśmy przed rozwodem. Czy jest możliwy przy rozwodzie podział majątku w taki sposób, by ten kredyt również rozdzielić na mnie i jego? On narobił tyle długów, że komornik nie ma z czego już ściągać, a comiesięczne odsetki przewyższają spłaty, więc do końca życia nie spłacę tego długu, biorąc pod uwagę jego wielkość. Chciałabym, żeby ten został on podzielony na pół i wtedy jakoś spłaciłabym swoją część. Jednak komornik powiedział mi, że nawet po rozdzielności majątkowej ten dług będzie obowiązywał nas obojga, czyli jak spłacę swoją część, nadal komornik będzie ode mnie żądał spłaty, dopóki nie zostanie spłacone wszystko. To ponad 150 tys. zł a ja zarabiam 900 zł i mam na utrzymaniu córeczkę. Odsetki komornicze każdego dnia narastają i miesięcznie są to dla mnie wielkie kwoty. Proszę o podpowiedź, co zrobić, żeby jakoś rozwiązać ten problem. Na połowę swojego długu mogłabym pożyczyć pieniądze od rodziny, lecz po tym co mi komornik powiedział, jestem załamana :(
Z poważaniem
G.

Niestety ale jest jak mówi komornik. Jedyna możliwość to dogadanie się z bankiem. Ale wątpię aby bank dobrowolnie rozdzielił kredyt na pół, bo w ten sposób pozbawia się zobowiązanego do zapłaty drugiej części, co nie leży w jego interesie.

Powrót