Czy można poprawic oceny na świadectwie maturalnym?

• Autor wątku Autor wątku Minima
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Minima

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

moje pytanie jest stosunkowo niestandardowe, stąd też nie wiem, gdzie szukać na nie odpowiedzi.

Skończyłam liceum, zdałam maturę i teraz zdecydowałam, że chcę dostać się na studia w USA.
Niestety, nie urodziłam się w rodzinie na tyle majętnej, żeby mi za te studia zapłacić, a żebym mogła ubiegać się o stypendium, potrzebuję wyższego GPA (średniej ocen na świadectwie), niż tego, z którym zakończyłam edukację.

W związku z tym, chciałabym się dowiedzieć, czy istnieje możliwość przystąpienia do jakiegoś kursu/testu/komisji, aby poprawić oceny licealne już po skończeniu szkoły, czy taka opcja absolutnie nie istnieje?

Na pewno da się przez 5 lat poprawiać egzamin maturalny, oceny z przedmiotów wątpliwa sprawa. Spróbuj zadzwonić czy przejść się do kuratorium i się dopytać.

Ocen na świadectwie ukończenia szkoły licealnej po zakończeniu nauki poprawić się już nie da. Natomiast świadectwo maturalne - oczywiście możesz. Z tego co pamiętam zapisy maturalne są w każdej szkole prowadzone we wrześniu/na początku roku szkolnego, należy się udać do sekretariatu i tam zapisać. Maturę pisze się w tedy z danym rocznikiem w maju następnego roku. Do 5 lat można poprawiać czy dodawać wybrane przedmioty, po upływie 5 lat trzeba zdać cały egzamin, nie tylko wybrane przedmioty.

Z tym terminem 5 lat -to jest różnie. Prawdopodobnie nic się nie zmieniło w odniesieniu do obecnych matur. Jeśli egzamin zdało się za 1szym razem, bez poprawek i amnestii - wtedy nie ma limitu czasu w którym można poprawiać pojedyncze przedmioty lub jakiś dodać. Jeśli zdawało się z poprawką - wtedy obowiązuje 5 lat a jeśli chcemy później - trzeba zdawać całość. Wiedza potwierdzona w Kuratorium :) dowiadywałam się ze 3 lata temu - i jeśli zdałam za 1szym razem to i za 20 lat mogę sobie poprawić przedmiot lub coś dodać :)

Powrót