czy mozna przestac byc vat-owcem?

• Autor wątku Autor wątku kamikaze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamikaze

Użytkownik
Odpowiedzi
46
mam zarejestrowana dzialalnosc budowlana jako vat-owiec. moje pytanie czy moge stac sie nie vat-owcem i jakie to pociaga za soba konsekwencje?
czy rachunki za wykonane usługi ktore bede wystawial beda po prostu nizsze o ten vat (poniewaz wczesniej musialem wplacac go do urzedu). rozumiem ze juz nie odlicze sobie vat-u od zkupionych rzeczy, ale i tak bylo ich bardzo niewiele.
czy zmiana wiąże sie z jakimis oplatami? czy ma to jakis wplyw na skale podatkowa (jestem na ryczlcie)
moje drugie pytanie, czy mogę przejsc na vat kwartalny? w jaki sposob? czy można w trakcie trwania roku kalendarzowego?

Odpowiadając na pierwsze pytanie: nie, nie można przestać być podatnikiem podatku od towarów i usług. Od momentu kiedy podatnik złożył VAT-R deklarując chęć rozliczania vatu, klamka zapadła. Ustawa nie przewiduje "wypisania" się kiedy podatnik stwierdzi że mu się nie opłaca. Jedyną nadzieją jest zaprzestanie wykonywania transakcji podlegających opodatkowaniu - usługi budowlane tu się jednak nie zmieszczą.
Jedynym wybawieniem od vatu będzie zamknięcie działalności.

Co do deklaracji kwartalnych to oczywiście możesz. Wymaga to zawiadomienia naczelnika własciwego US o chęci składania deklaracji kwartalnych.
Żeby złożyć pierwszą deklarację kwartalną za III kwartał 2009r., obowiązek zawiadomienia NUS`a upływa 25.lipca 2009r. Zalecam jednak pójście w czerwcu, żeby potem nie było wzajemnych przepychanek z US.
Cała zmiana jest bezpłatna.
Acha, ponowne przejście z rozliczenia kwartalnego na miesięczne - po upływie IV kwartałów.
Od 01.01.2009 - każdy podatnik ma prawo rozliczać się kwartalnie, jednakże ustawodawca przewidział utrudnienie dla dużych podatników, którzy mogą rozliczać się kwartalnie ale płacić miesięczne zaliczki.

Szczegółowa regulacja art 99 ustawy o podatku od towarów i usług.

dziękuję za konkretną i wyczerpującą odpowiedź

Powrót