Czy można udzielać pożyczek tylko na dowód osobisty?

• Autor wątku Autor wątku nietoperek4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nietoperek4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy można udzielać pożyczek tylko na dowód osobisty??? Czy pożyczkobiorca jest zmuszony spłacać taką pożyczkę??? Bez poświadczeń z urzędu skarbowego, bez żerantów??? Ostatnio zaciekawił mnie ten temat gdyż mój kolega pożyczył z Prowidenta 1000 zł tylko na dowód osobisty. Pożyczki do dziś nie spłacił chociaż pożyczył pieniądze 2 lata temu. Straszono go przez pół roku sądem itp. ale konsekwencji do dziś nie wyciągnięto...Jak później się dowiedział wg jakiegoś prawnika : Pożyczkobiorca nie ma obowiązku spłacania pożyczki jeśli ta była udzielona tylko na dowód osobisty.

Czy to może być prawda???

Hmm?

Oczywiście, ze nie.

Jak zaciągnął pozyczkę ma ją spłacić.

Co to znaczy pożyczka tylko na dowód? Umowy nie było?

Z pewnością nie jest prawdą, że pożyczkobiorca nie ma obowiązku spłacić pożyczki udzielonej bez umowy na piśmie. Natomiast brak takiej umowy może utrudniać pożyczkodawcy dochodzenie swoich roszczeń w Sądzie (moga być problemy z udowodnieniem że pożyczki udzielono).

Ten prawnik był pijany :) Tak jak poprzednicy napisali i ja się dołączam. ZAWSZE pożyczkobiorca musi spłacić należność pożyczkodawcy. Nawet w przypadku umowy ustnej (oczywiście prawie nie da się udowodnić) ale też ma taki obowiązek.

Najważniejsza w owej sprawie jest umowa pożyczki i dane osobowe na niej zawarte. No jeśli Miś Uszatek ją podpisał i adres zameldowania jest w lesie to nie ma się czym martwić !!! A pesel to nr z książki telefonicznej to niech śpi w pokoju.

Jeśli natomiast umowa ma wszelkie prawdziwe dane to prędzej czy później komornik zapuka do drzwi. Trochę tu jest mała kwota i często im się nie chce. Czasem nawet czekają do ostatniej chwili "przedawnienia" by nałapać najwięcej kasy z odsetek !!!

Powrót