S
Sebcio
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam, na forum mojego miasta jest dział Szkoła. Uczniowie proszą tam innych uczniów o rozwiązanie określonych zadań np. z matematyki. Podają wtedy Nazwę podręcznika, wydawnictwo, nr zadania i stronę gdzie owe zadanie się znajduje. (Bez podawania treści zadania, bo jak mówi regulamin jest to zabronione). Najczęściej owe pytania zostają bez odpowiedzi, ale czasem uczniowie chcą pomóc i albo piszą swoją odpowiedź do zadania, albo robią skan swojego zeszytu (jak to jest np. w przypadku matematyki, gdzie jest mnóstwo wzorów). Oczywiście w żadnym miejscu nie podając treści zadania.
I jako moderator owego forum chcę spytać, czy podawanie rozwiązania w takiej formie jest legalne?(Tzn. czy nie zabraniają tego prawa autorskie książki, ćwiczeń).
Myślę, że to po prostu jest praca użytkownika który to zadanie rozwiąże. No ale jednak chciałbym się upewnić u ludzi bardziej doświadczonych
I jako moderator owego forum chcę spytać, czy podawanie rozwiązania w takiej formie jest legalne?(Tzn. czy nie zabraniają tego prawa autorskie książki, ćwiczeń).
Myślę, że to po prostu jest praca użytkownika który to zadanie rozwiąże. No ale jednak chciałbym się upewnić u ludzi bardziej doświadczonych