czy można wnieść skargę na komornika?

• Autor wątku Autor wątku vigox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vigox

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Mam nastepoujące pytanie:

Była prowadzona w sądzie sprawa gospodarcza o zapłatę za przedmiot który miał być spłacany w ratach. Umowa sprzedaży zawierała zapis: "właścicielem przedmiotu umowy jest sprzedający do momentu zapłaty pełnej ceny - czyli wszytskichg rat).
Został wydany nakaz, a potem klauzula. Sprawa nie poszła do komornika sądząc że dogadamy się z dłużnikiem.

Jak się okazuje byli ini wierzyciele którzy prowadzili egzekucje. W toku postępowania zapytaliśmy komornika czy został zajety nasz przedmiot. Komornik odpowiedział, że nie.

Teraz jak się okazało komornik na nie wiem jakiej podstawie przekazał cały majętek dłużnika Agencji Nieruchomości Rolnych, która upłynniła cały majętek łącznie z naszym przedmiotem, który był naszą właśnością.

Co zrobić? Czy mozna wnieść skargę na komrnika, skoro sami nie prowadziliśmy egzekucji?
Proszę o pomoc i/lub podanie stosownych przepisów, z których można skorzystać.

skarga na czynności komornika uregulowana jest w art. 767 k.p.c. i nast. - "Skargę może złożyć strona lub inna osoba, której prawa zostały przez czynności lub zaniechanie komornika naruszone lub zagrożone"

Wnoszę o:
1. uznanie czynności komornika polegającej na przekazaniu majętku (...) za bezskuteczną,
2. zasądzenie od dłużnika na rzecz wierzyciela kosztów postępowania według norm przepisanych.

Można tak w tej skardze napisać bo sam nie wiem.

Czegoś tu nie rozumiem.
[cytat:1re88zj9]Sprawa nie poszła do komornika sądząc że dogadamy się z dłużnikiem.[/cytat:1re88zj9]
A teraz pretensje do komornika?

Skraga na czynności komornika nic tu nie da. Mozna się najwyżej zastanawiać nad wystąpieniem z powództwem przeciwko dłużnikowi o zwrot kwoty uzyskanej tytułem bezpodstawnego wzbogacenia.
Jedno pytanie - co to znaczy, że komornik przekazał zajętą rzecz ANR? To chyba kluczowa kwestia. Jeżeli AMR byał wierzycielem, to być może przejęła tę rzecz po bezskutecznej licytacji? Tylko trzeba pamiętać, że nabywca rzeczy na licytacji nabywa ją bez obciążeń.

Nie wiem czy ANR było wierzycielem - pewnie tak...
LAe jak mogli przejąć ruchomość, o której komornik pisał że nie jest zajęta...

Ponadto jak napisałem do ANR z wezwaniem o zwrot kasy stwierdzili, że zastrzeżenie własności w umowie jest tylko możliwe jezęlei dokuemnt ten posiada datę paewną, a tak nie było w tym przypadku.

Proszę o szybką radę. Co robić?

Prosze o pomoc. Nikt nie jest w stanie udzielić jakiejś porady :?:

Powrót