P
pppp1
Ponad rok temu usunąłem konto u bukmachera. Wiedziałem, że dane osobowe oraz zdjęcie dowodu użyte w celu weryfikacji gracza przechowywane są przez okres 5 lat. Z tym, że nie wiem czy od momentu rejestracji klienta czy od momentu gdy klient zrezygnuje z uczestnictwa w grze.
W związku z wejściem przepisów "RODO" od pewnego czasu, natknąłem się na tego typu informacje:
Czy ktoś powiedział by jak to interpretować, chodzi mi o to czy:
W związku z wejściem przepisów "RODO" od pewnego czasu, natknąłem się na tego typu informacje:
Usunięcia danych – prawo do bycia zapomnianym: klient ma prawo żądać usunięcia jego danych osobowych oraz wszelkich informacji dotyczących jego osoby, które znajdują się w bazie danych bukmachera (dotyczy to kopii zapasowych, serwera, poczty, papierowych kopii – art. 17 RODO)
Czy ktoś powiedział by jak to interpretować, chodzi mi o to czy:
- Dotyczy to tylko klientów, którzy zarejestrowali się po wprowadzeniu w życie "RODO" czy także tych, którzy byli zarejestrowani zanim "RODO" powstało.
- Czy to oznacza, że można wnioskować o usunięcie danych przed upływem 5 lat. Bo przez ten okres bukmacher był zobowiązany przechowywać dane - Informacja przed wprowadzeniem w życie RODO
- Czy okres 5 lat naliczany jest od momentu rejestracji klienta czy gdy klient zażyczy sobie by zamknąć jego konto.