Czy można zabrać urlop??

• Autor wątku Autor wątku Każda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Każda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Mam pewien problem dotyczący urlopu wypoczynkowego. Chodzi o to że w obecnej sytuacji moja firma załapała się do tarczy antykryzysowej, w związku z tym przez okres 3 miesięcy mamy kazdy piątek wolny, nie mamy premii a nasza wypłata została zmniejszona o 20%. To wszystko rozumiem jednak nie daje mi spokoju to, że sądzę iż moja firma coś kombinuje.. Otóż zmniejszyła nasze etaty o 4/5, podała wszystkich pracowników do urzędu pracy i twierdzi że w związku z tym może zabrać nam urlop. Po przeliczeniu na okres tych 3 miesięcy wyszło iż osoby mające 26 dni nie tracą ani dnia a osoby majace 20 dni tracą jeden dzień i mają 19dni. Mam wątpliwości, czy to jest zgodne z prawem? Czy mogą w ten sposób od tak zabrać urlop? Ja jeszcze mam 20dni urlopu i nie daje mi to spokoju, w pracy nikt nie chce odpowiedzieć mi na te pytania. Ja zawsze sądziłam że urlop nalicza się na przepracowane lata pracy a nie ze etat jest pomniejszony... Bardzo proszę o pomoc, co sądzicie o tym? Potrzebuje waszej opini w tej sprawie! Z góry dziękuję za komentarze :)

Nikt nic nie zabiera , przy mniejszym wymiarze czasu pracy ( 4/5 ) przysługuje urlop w niższym wymiarze , takiemu pracownikowi na rok czasu pracy przysługuje 21 dni x8 h =166,4 h urlopu
Art. 154. § 1. Wymiar urlopu wynosi:

1) 20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat;

2) 26 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat.

§ 2. Wymiar urlopu dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy tego pracownika, biorąc za podstawę wymiar urlopu określony w § 1; niepełny dzień urlopu zaokrągla się w górę do pełnego dnia.

§ 3. Wymiar urlopu w danym roku kalendarzowym, ustalony na podstawie § 1 i 2, nie może przekroczyć wymiaru określonego w § 1.

Noo a jeśli etat mam pomniejszony tylko na okres 3 miesięcy a nie całego roku??

No to za ten okres masz mniej godzin urlopu. Zwykła matematyka.

A czy firma może tak pomniejszać etat, podawać pracowników do urzędu pracy? To jest zgodne z prawem??

Pomniejszyć mogli w porozumieniu z przedstawicielami pracownikow lub że związkami. Co znaczy podała do urzędu pracy? Nie rozumiem.

Zostalismy poinformowani że każdy pracownik został zgłoszony do urzędu pracy. Nikt niestety nie chce wytłumaczyć na czym to polega..

Być może tak pracodawcy tłumaczy fakt zgłoszenia obniżenia etatu i zgłoszenie tego dla celów dofinansowania.

To wszystko miało być podobno z korzyścią dla pracowników, a wydaje mi się to trochę odwrotnie

Lepiej mieć pracę w obniżonym wymiarze czy nie mieć pracy wcale...?

Po co od razu takie aroganckie pytania? Ja po prostu chce zaczerpnac opinii innych, co o tym wszystkim myślą, czy u was jest w pracy może tak samo? Chce mieć pewność że nikt mnie ani innych nie oszuka ani nie wykorzysta obecnej sytuacji dla swoich korzyści.
A odpowiadając na pytania to oczywiście że lepiej mieć pracę w obniżonym wymiarze niż wcale pani karolla

U syna w pracy zwolnili wszystkich bez wypowiedzenia. bez odpraw z dnia na dzień zostało tylko kierownictwo , syn miał umowę na czas określony to rozumiem że odprawy nie dostał .Ale tam pracowały osoby po 10 lat i to samo zakład zawiesił działalność i koniec tematu.

Gdzie ty tu widzisz aroganckie pytanie? Ja widzę tylko normalną odpowiedź. I dobrze wyjaśniającą twoje wątpliwości. Coś ostatnio z związku z tym koronawirusem ludzie są strasznie przewrażliwieni na swoim punkcie.

Daxter...twojemu synowi skończyła się umowa 30 marca więc nie został zwolniony. Zatem o jakiej odprawie mowa? I o jakim zwolnieniu bez wypowiedzenia? Umową się skończyła i nie została przedluzona. Tyle.

Może skoro jest czas to każdy teraz zapozna się z podstawami prawa pracy i obecnymi regulacjami w związku z pandemia. Zamiast od razu krzyczeć że jest oszukiwany i że go okradają.

Ostatnia edycja:
Ja napisałam że rozumiem w wypadku syna że nie dostał odprawy b umowa na czas okreslony ,ale pozostali pracownicy w firmie pracujacy długi czas po 8 10 lat tez zostali zwolnienie z dnia na dzień bez odprawy i wypowiedzenia .

daxter napisał:
Ja napisałam że rozumiem w wypadku syna że nie dostał odprawy b umowa na czas okreslony ,ale pozostali pracownicy w firmie pracujacy długi czas po 8 10 lat tez zostali zwolnienie z dnia na dzień bez odprawy i wypowiedzenia .

To skoro nie dostali wypowiedzenia to jak zostali zwolnieni? Coś słyszałaś piątek przez dziesiąte chyba.

Nie wiem co ma pani na myśli pisząc że ktoś krzyczy że jest oszukiwany, ja nic takiego nie twierdziłam jedynie mam taką wątpliwość i chce się upewnić czy aby to jest wszystko zgodne z przepisami. Również i dla pani radzę uważne czytanie ze zrozumieniem!!?
A jeśli chodzi o zapoznanie się z prawem pracy to niech pani nie myśli ze nie próbowałam, jednakże nie wszystko jest tak napisane aby prosty człowiek zrozumiał..

Powrót