Czy można żądać opłaty czesnego po rozwiązaniu umowy?

• Autor wątku Autor wątku Yakub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yakub

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Cześć,

możliwie krótko - jestem w czteroletniej szkole psychoterapii, której łączny koszt to 50.000zł. Póki co opłaciłem połowę, czyli 25 tys. Jestem po pierwszym roku i sytuacja rodzinna zmusza mnie do rezygnacji z tego szkolenia. W umowie jest zapis, że jeśli specjalizant sam zrezygnuje, wówczas i tak jest zobowiązany do zapłaty za całe szkolenie. Czy istnieje prawo, które stoi wyżej niż taki zapis w umowie? Oczywiście chodzi o to, że nie tylko nie chcę płacić pozostałych 25k, ale też odzyskać 12.5k za nieodbyty rok.

Pozdrawiam

Żądanie zapłaty całości opłaty za szkolenie po rezygnacji po pierwszym roku z czterech to z dużym prawdopodobieństwem klauzula niedozwolona w umowie o świadczenie usług zawartych z konsumentem. Podobnie odnośnie zwrotu za niewykorzystaną część kursu.
Przepis prawny:

art.385[3]Kodeks cywilny (fragment)
W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności:
12) wyłączają obowiązek zwrotu konsumentowi uiszczonej zapłaty za świadczenie nie spełnione w całości lub części, jeżeli konsument zrezygnuje z zawarcia umowy lub jej wykonania;
13) przewidują utratę prawa żądania zwrotu świadczenia konsumenta spełnionego wcześniej niż świadczenie kontrahenta, gdy strony wypowiadają, rozwiązują lub odstępują od umowy;
17) nakładają na konsumenta, który nie wykonał zobowiązania lub odstąpił od umowy, obowiązek zapłaty rażąco wygórowanej kary umownej lub odstępnego;
22) przewidują obowiązek wykonania zobowiązania przez konsumenta mimo niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania przez jego kontrahenta;

Powrót