Czy można zagrodzić zbiornik wodny??

• Autor wątku Autor wątku szysznik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szysznik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szukam pomocy w dość nietypowej sprawie.
Pan Jan Kowalski ok 10 lat temu kupił sobie działkę na teranie byłej żwirowni. Nieopodal jego działki był mały zbiornik wodny. Pan kowalski przed tych 10 lat nic na działce nie robił, nie ogrodził terenu. Ok 8 lat temu władze gminne umożliwiły powiększenie zbiornika wodnego i rozkopano duży kawałek terenu.
Dzięki temu mieszkańcy mogą cieszyć się bardo miłym miejscem z malowniczym stawem (jednym mniejszym drugim większym) zasobnym w różne gatunki ryb.
W tym roku pojawił się pan Kowalski i okazało sie że kawałek stawu znajduje się na terenie jego działki (konkretnie na teranie działki pana Jana znajduje się kawałek ziemi o szerokości ok 7m, którym można przejść między stawami). W rozmowie z panem Janem dowiedziałem się, że ma zamiar ogrodzić po kawałku każdego ze stawów (siatkę chce poprowadzić w wodzie).
Na ile się orientuję to jest przepis który nie pozwala na ogrodzenie gminnego zbiornika wodnego. Przepis ten nakazuje pozostawić pewną odległość pomiędzy ogrodzeniem a linią brzegową.
Ponieważ nie podoba mi sie perspektywa ogrodzonych obu stawów, bardzo proszę o poradę, czy można coś zrobić abo do tego nie dopuścić.
Z góry dziękuje za odpowiedzi w tym temacie.

Niestety, ale pokawałku z obydwu stawów znajduje sie na terenie działki pana Jana.
On kupił działkę jeszcze zanim kopano stawy.

czyli kopano po jego nieruchonosci zeby powiekszac stawy?
prawdopodobnie pan Jan bedzie mogl domagac sie odszkodowania ..

Zgadza się kopano na jego terenie.
Mam jeszcze pytanie. Co ja mogę w tej sprawie zrobić aby spróbować nie dopuścić do ogrodzenia zbiorników wodnych??
Czy udać sie bezpośrednio do urzędu gminy.
Czy próbować pogadać z panem Janem aby sam interweniował??
Nie mam doświadczenia w takich sprawach. Dzięki za pomoc.

ja na miejscu Pana Jana poszlabym do gminy i zaproponowala wykup dzialki w czesci pod stawem i wokol stawu.
nie wiem na jakiej podstawie prawnej gmina rozkopala dzialke osoby trzeciej zeby powiekszyc staw- ja bym sie na miejscu pana Jana zdenerwowala :?:

Powrót