Czy można założyć ponownie działalność pomimo zadłużenia ?

• Autor wątku Autor wątku Piter1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piter1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam poważny problem , ponieważ jestem osobą bezrobotną bez środków do zycia , z pracą jest nie ciekawie i jestem martwym punkcie.
Mianowicie prowadziłem działalnośc przez kilka lat , niestety byłem zmuszony zamknąć działalność ze względów ekonomicznych , pozostałem z niespłaconymi kredytami , w dniu dzisiejszym zalegam na kwotę ok 100tyś , mam komorników , ale chciałbym ponownie wznowić działalnośc zaczynając od zera ,i zacząć spłacać dług , jakie mam szanse wznowienia działalności?
Czy ?
- mogę ubiegać się o dofinansowanie lub kredyt pomomo zadłużenia ?
- Czy komornik będzie mógł zająć środki finansowe z nowo założonej firmy ?
- W jaki sposób i gdzie mogę pozyskać pieniądze na wznowienie działalności ?

Wlascicielka jednego z upadlych biur podrozy (zadluzone, bo klienci nie odzyskali straconych pieniedzy) otworzyla bez problemow nowe, wiec z tego wynika ze chyba mozna...

Jeżeli nie masz zakazu prowadzenia DG to zawsze możesz ją założyć.
Czy ?
- mogę ubiegać się o dofinansowanie lub kredyt pomomo zadłużenia ?
Możesz, ale nikłe szanse że dostaniesz.
Czy komornik będzie mógł zająć środki finansowe z nowo założonej firmy ?
Tak.
W jaki sposób i gdzie mogę pozyskać pieniądze na wznowienie działalności ?
Jeśli jesteś bezrobotny to popytaj w urzędzie pracy.

Calamity Jane napisał:
Wlascicielka jednego z upadlych biur podrozy (zadluzone, bo klienci nie odzyskali straconych pieniedzy) otworzyla bez problemow nowe, wiec z tego wynika ze chyba mozna...

hehe co za porównanie działalność gospodarcza a osoba prawna ? no raczej nie ma jedno z drugim nic wspólnego. Firma tzw ( osoba prawna) odpowiada majątkiem firmy i ma prawo zgłoszenia upadłości. Ale to za dużo tłumaczenia i pisania.

Wracając do tematu, to tak jak kolega napisał nie ma żadnych przeszkód z założeniem nowej działalności. Co do komornika to mam podobny problem .... ;/ na pewno można się z nim dogadać ale będzie sobie życzył nie małych raty.

Jeśli chodzi o dofinansowanie z UP to musisz mieć bodajże 5 lat ( tutaj musisz się zapytać w UP lub UM bo nie pamiętam dokładnie) zamkniętą działalność ( wtedy wygląda to tak jak byś zakładał pierwszą działalność i starał się o dofinansowanie) wtedy masz prawo do dotacji.

Powrót