Czy można zażądać zwrotu zaliczki za nowe auto?

• Autor wątku Autor wątku marta_102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta_102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Problem jest taki - wpłaciłam 26 stycznia tysiąc złotych zaliczki za nowe auto w jednym z salonów Hondy za nowe auto, które mieli w najlepszej cenie, porównując z innymi dilerami Hondy.
Tyle tylko, że "zapomnieli" mnie poinformować, że auto zostało już zarejestrowane na dilera 23 grudnia 2020r. ( pewnie aby wyrobić sprzedaż dilerowi na 2020rok etc itp),
Niby auto ma przebieg 11 km, czyli jest nowe, ale w papierach będę figurować jako 2 właściciel - jest to niewątpliwy minus, zwłaszcza przy ewentualnej odsprzedaży w przyszłości.
Auto "kupione" przeze mnie stoi na parkingu firmy, bez rejestracji, w foliach, jest to zwykły, nie konfigurowany pode mnie egzemplarz.
Czy mogę się wycofać z tej transakcji nie tracąc wspomnianej zaliczki?

Ostatnia edycja:
Jest taki art 140mb.
Dilerzy też muszą to robić.

To dlaczego jedne auta z 2020r. mają porejestrowane, a inne też z 2020r. nie, w tym samym salonie?
I dlaczego w jednych salonach są auta z 2020r. nowe - zarejestrowane (z jakimiś bonusami najczęściej w razie zakupu) a w innych salonach są po prostu nowe - niezarejestrowane z 2020 bez bonusów?

Zresztą, mniejsza o to, pytam czy mogę się wycofać i należy mi się zwrot zaliczki?
Mogę się wycofać z transakcji i zwrócą mi tego tysiaka?

Ostatnia edycja:
Powrót