Czy można zmusić do naprawy

• Autor wątku Autor wątku Adamski0713
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adamski0713

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Czcigode Grono :)

Zgłosiłem w sklepie reklamację dotyczącą zepsucia się kupionego 1,5 miesiąca wcześniej steppera - niezgodność towaru z umową i wskazałem, że interesuje mnie wymiana na nowy lub zwrot gotówki. Ponieważ wymiana na nowy nie jest raczej możliwa - nie sprzedają już takich stepperów a podobnych też nie ma - czy sprzedawca może zmusić mnie do wyrażenia zgody na dokonanie naprawy czy też w takiej sytuacji musi zwrócić mi pieniądze? Dodam że uszkodzenia wyglądają na wadę konstrukcyjną i materiałową i osobiście nie widzę możliwości dokonania sensownej naprawy.

Starałem się wczytać w ustawę ale nie jestem w stanie wyraźnie tego określić.

Pozdrawiam
Adamski0713

Jeśli nie naprawi, albo naprawi to nieprofesonalnie (no nie wiem.. np sklejem sklei :D) to wtedy można rządać obniżenia ceny lub zwrotu gotówki. btw. brawo za przeczytanie ustawy, zazwyczaj ludzie za to się biorą na końcu :brawo:

Czyli jak rozumiem zapis "naprawa albo wymiana są niemożliwe" z Ustawy oznacza, że niezależnie od tego jaką formę przywrócenia zgodności z umową wybiorę to od umowy mogę odstąpić dopiero jeżeli obydwa te warunki są spełnione.
Druga sprawa: Ustawa podaje, że jeżeli w ciągu 14 dni nie odpowiedzi (podałem telefon kontaktowy i byłem się wczoraj osobiście dowiedzieć) to automatycznie oznacza to że sprzedawca uznaje reklamację za zasadną - czy oznacza to również że zgadza się na formę przywrócenia zgodności podaną w złożonej reklamacji (wymiana, zwrot gotówki) czy nic to nie zmienia i w dalszym ciągu naprawa też może mieć miejsce ?

Dzięki i pozdrawiam
Adamski0713

ad1. Z formy art 8 ust 4 wynika, że trzeba spełnić dwa warunki. Z komentarza M. Pecyny można wyciągnąć podobne wnioski
[cytat:w1fw1s8i]w razie niezaspokojenia roszczenia nabywcy oznaczonego w żądaniu z powodu niemożliwości bądź nadmiernych trudności, pozostaje mu skorzystanie z drugiego uprawnienia (chyba że jest ono niemożliwe [Przesłanka nadmiernych kosztów jest związana bowiem z osobą sprzedawcy, zatem nie ma wpływu na decyzję kupującego.]), którego niezadośćuczynienie dopiero otwiera możliwość wykonania kolejnych, tj. oznaczonych w art. 8 ust. 4 ustawy.[/cytat:w1fw1s8i]
ad2. Stoję na stanowisku ze w przupadku braku reakcji, a co za tym idzię, zaakceptowanie reklamacji w formie przewidzianej przez dokument reklamacyjny, sprzedawca zgodził się z nim. Dlatego w przypadku nie wykonania wymiany, zasadne będzię ubiegać się o zwrot gotówki - bo nie zaistniały przesłanki do zmiany formy spełnienia świadczenia.

Uzbrojony w tę wiedzę mogę śmiało stawać do konfrontacji i nie dam sobie łatwo wcisnąć jakiejś ciemnoty :)

Piękne dzięki za informacje!
Pozdrawiam
Adamski0713

Powrót