Czy MSW podaje podmiotom zagranicznym informacje z rejestrów ?

• Autor wątku Autor wątku Gilberto di Piento
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gilberto di Piento

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Cześć, interesuje mnie czy jeśli np. urząd imigracyjny obcego państwa zwróci się do polskiego rządu o sprawdzenie przeszłości kryminalnej osoby to czy polskie ministerstwa podają informacje o figurowaniu w rejestrach policyjnych (KCIK) ? Czy sprawdzają tylko karalność w KRK?

To zalezy od kraju, nie wszystkie umowy są jawne ale np. kraje typu USA/Kanada/Australia wymieniaja sie takimi informacjami z PL. Wtedy podadza komplet informacji.

Naprawdę? Skąd to wiadomo?

Nie znajdziesz tego nigdzie ale jednoznacznie wynika to z relacji osob ktore byly odsylane po wyladowaniu w danym kraju i odsylane przez odpowiednie sluzby bez podawania powodu. Jedyne co ich laczylo to fakt istnienia wpisow w KRK lub KCIK.
Oczywscie moze gigantyczny zbieg okolicznosci ale w to nie wierze ;)

Rozumiem. Czyli jeśli moje dane są w KCIK to nie wpuszczą mnie do Australii, Nowej Zelandii czy Kanady? Czy wpuszczą, ale nie dadzą stałego pobytu? A do UK wpuszczą?
W KRK ich nie ma, w KSIP też nie, ale są w KCIK i ERCDŚ
A może dane tych osób były w systemie Schengen, Europolu lub Interpolu?
Czy tylko w KCIK i/lub KRK?

Ostatnia edycja:
Przecież to decyzja urzędnika emigracyjnego na granicy czy cię wpuści czy nie. Skąd my to mamy wiedzieć. Po prostu poważne państwa nie życzą sobie na swoim terytorium kryminalistów zza granicy i jest to zrozumiałe. A co dane państwo rozumie pod pojęciem kryminalisty to już pytanie do władz danego państwa.

pistollo zadałem precyzyjne pytanie do Gapcia i on zna odpowiedź na nie. Ty jej nie znasz, co więcej nie potrafisz nawet zrozumieć mojego pytania. Po co więc marnujesz czas na pisanie niczego nie wnoszących bzdetów. Przenieś się na forum modelarskie albo kucharskie jeśli masz za dużo wolnego czasu.

Gilberto di Piento napisał:
pistollo zadałem precyzyjne pytanie do Gapcia i on zna odpowiedź na nie. Ty jej nie znasz, co więcej nie potrafisz nawet zrozumieć mojego pytania. Po co więc marnujesz czas na pisanie niczego nie wnoszących bzdetów. Przenieś się na forum modelarskie albo kucharskie jeśli masz za dużo wolnego czasu.

Ok, ja się może nie znam. O tym jak bardzo nie miałem racji przekonasz się na granicy takiego kraju. I to, że zapłaciłeś kilka tysięcy za bilet lotniczy nie będzie nikogo interesowało. ;-)

Niestety były przypadki że mimo posiadania wszystkich wymaganych dokumentów nie wpuszczano do kraju kogoś z dużo bardziej błahego powodu, dane z baz danach Policji są jak najbardziej udostępniane na część są oficjalne dokumenty i umowy międzynarodowe na część w ramach współpracy.

dearon napisał:
Niestety były przypadki że mimo posiadania wszystkich wymaganych dokumentów nie wpuszczano do kraju kogoś z dużo bardziej błahego powodu, dane z baz danach Policji są jak najbardziej udostępniane na część są oficjalne dokumenty i umowy międzynarodowe na część w ramach współpracy.

O jakich krajach dokładnie piszesz? USA mają z Polską umowę o dostępie do danych w ramach Visa Waiver, i w przypadku USA rozumiem. Jak jest natomiast w innych krajach takich jak Australia, Nowa Zelandia, Kanada i UK?

Powrót