Czy muszę informować klienta o tym, że zapisuję jego dane podczas rozmowy tel? (RODO)

• Autor wątku Autor wątku tucado
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tucado

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie RODO.

Odbierając telefon od potencjalnego klienta potrzebuję jego adres email oraz imię, aby stworzyć ofertę i wysłać na pocztę mailową. Moje pytanie brzmi:

Czy muszę informować go, że zapisuję te dane, że będziemy je przetwarzać w celu realizacji zamówienia oraz przedstawiania oferty, że klient podaje je dobrowolnie i że administratorem danych będzie... bla bla bla???

Logicznym jest przecież, że bez tych danych oferta nie trafi do klienta. Jak wygląda to pod kątem prawnym?

Dzięki i pozdrawiam
Piotr

Obowiązek informacyjny istniał przed rozpoczęciem stosowania RODO i istnieje nadal.

PS, Uważaj na zakres danych i miej na uwadze zasadę adekwatności. Twierdzisz, że imię jest niezbędne do przygotowania oferty, czy zatem oferta dla Euzebiusza będzie inna niż dla Hieronima?

p_a_g napisał:
Obowiązek informacyjny istniał przed rozpoczęciem stosowania RODO i istnieje nadal.

PS, Uważaj na zakres danych i miej na uwadze zasadę adekwatności. Twierdzisz, że imię jest niezbędne do przygotowania oferty, czy zatem oferta dla Euzebiusza będzie inna niż dla Hieronima?

Dzięki za odpowiedź.
Muszę jakoś rozpoznawać dla kogo tworzę ofertę. Nie chcę także pisać: Drogi panie x. Lepiej wygląda gdy oferta jest spersonalizowana. Poza tym oferta dotyczy wynajmu drogiego sprzętu i wymagamy dodatkowych informacji. Moje pytanie dotyczy właściwie pierwszego kontaktu, w tym przypadku telefonicznego. Czy muszę poinformować klienta, który dzwoni z zapytaniem do czego będę wykorzystywał jego dane? Nigdy nie spotkałem się z taką regułką, może poza instytucjami finansowymi.

Ostatnia edycja:
Zasadą jest (i RODO niczego tu nie zmienia), że klienta powinieneś poinformować przynajmniej o tym, czego nie wie - kontekst: dane osobowe i zasady ich przetwarzania.

p_a_g napisał:
Zasadą jest (i RODO niczego tu nie zmienia), że klienta powinieneś poinformować przynajmniej o tym, czego nie wie - kontekst: dane osobowe i zasady ich przetwarzania.

Ma to sens. Rozumiem to tak: Klient dzwoniąc po ofertę wie do czego potrzebne są dane. Jeśli wymagamy bardziej delikatnych danych, musimy poinformować klienta do czego są potrzebne

Pozdrawiam

Pag jest w błędzie i wprowadza w błąd. Zakres informacji, które trzeba przekazać, obejmuje art. 13 RODO. Tucado- zapoznaj się z tą listą. Oprócz informacji, na które wskazał Pag trzeba choćby wskazać na okres przechowywania danych, czy też poinformować o prawie do wniesienia skargi do organu nadzorczego.
Eksperci z zakresu ochrony danych osobowych dostrzegają trudności w przekazaniu tak licznych informacji w formie telefonicznej, stąd np. zalecenia, aby przekazać takie informacje (jeśli klient się zgodzi) mailem lub smsem. Z kolei wśród wytycznych Grupy Roboczej ws. Ochrony Danych wskazuje się na możliwość przełączenia osoby dzwoniącej do automatycznego komunikatu.

Uprzedzając ewentualne zastrzeżenia - tak, również uważam te wymogi za ogromne utrudnienia, ale takie są formalne, oficjalne wymagania.

Wskaż proszę zdanie, w którym wprowadzam w błąd albo naucz się w końcu czytać ze zrozumieniem.

Powrót