Czy musze mieć działalnośc gospodarczą?

• Autor wątku Autor wątku dixi6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dixi6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Przepraszam że dubluje posta, ale napisałem go też w dziale o Prawie Autorkim, lecz zostałem naprowadzony, że ten dzial jest odpowiedniejszy. Jesli moge prosić Admina forum, to proszę o wykasowanie mojego tematu z działu Prawo Autorskie.

Jestem kompozytorem, aranżerem i ogólnie producentem muzycznym - nie mylcie z produkcją fonograficzną. Zajmuję się pisaniem i aranżowaniem muzyki dla zespołów, firm, wykonawców indywidualnych. Mam takie pytanko: czy jako ze prowadzę działalność artystyczną, muszę zarejestrować ją jako firmę, czy mogę pracować i uzyskiwać dochody na umowę o dzieło? Czy jeśli opracuje aranżację utworu do kompozycji zamawiającego, to czy mogę wystawić mu umowę o dzieło i rachunek na podstawie tej umowy, choć nie prowadzę firmy? Jako to dokładnie z tym jest? Proszę o wszelkie informacje.

Możesz operować umową o dzieło. Po to zostało to pojęcie wymyślone - dla wynagradzania artystów.
To nie jest tak, że wystawiasz umowę o dzieło - podpisujesz z kontrahentem. Rachunku oczywiście nie wystawiasz bo nie jesteś firmą.
Tu masz nieco więcej: http://www.prawo.egospodarka.pl/3782,Umowa-o-dzielo,1,34,3.html

Ostatnia edycja:
Powrót