Czy muszę mieć pełną wersję Photoshopa ?

• Autor wątku Autor wątku pucek2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pucek2000

Użytkownik
Odpowiedzi
40
To mój 1-szy post więc witam wszystkich :)

Postanowiłem trochę dorobić sobie, a że znam się trochę na HTML-u i photoshopie stworzyłem kilkanaście szablonów aukcji allegro właśnie ( grafika w photoshopie , kod html w darmowym programie).

Korzystałem z wersji trial Photoshopa 30-dniowej, nie mam pełnej wersji programu tworząc grafikę do tych szablonów.

Nie posiadam firmy, chcę sprzedawać szablony na Allegro jako osoba prywatna.

I tu mam pytanie - czy ktoś może się "przyczepić" czy grafikę stworzyłem w pełnej wersji programu z licencją ? Czy musze zakupić oryginalnego Photoshopa ? (koszt ok. 2500 zł :( ). Z tego co czytałem wersja trial jest z wyłączeniem komercyjnych zastosowań, no ale niby ja nie mam firmy... Sam już nie wiem... Z tego co zauważyłem dość duzo osób sprzedaje szablony, nie sądze, żeby każda posiadała oryginał programu za prawie 3 tysiące, jezeli za 1 sztukę szablonu bierze 10 zł...

Za wszelkie porady dziękuję, nie chcę pójść do więzienia :D

Do więzienia nie pójdziesz. Może się za to przydarzyć, że będziesz musiał zapłacić trzykrotność ceny Photoshopa:P
Najlepiej to poszukaj jakiegoś oprogramowania open-source'go. Do tak prostych zastosowań wystarczy z zapasem i nie będziesz miał problemu (sam dawno zrezygnowałem z Corel'a na rzecz Inkspace'a, z Worda na rzecz openWrite'a)

Poszukaj na przykład Gimpa albo Gimpshopa.

Niestety Gimp czy Gimpshop odpada. Parę lat już mam do czynienia z Photoshopem i nie dam rady się przestawić, chociaż próbowałem :( Po prostu nie odpowiadają mi te programy.

Zastanawiam się nad kupnem Photoshopa na Ebayu amerykańskim, starsze wersje chodzą nawet po 100 US , a to już nie jest kosmiczna cena, nawet z cłem czy jakimiś podatkami wyszło by z 700 zł.

A wracając do pytania - może ma ktoś inne informacje i jednak obejdzie się bez kupna... :)

Pozdrawiam

A skąd ktoś będzie wiedział że ty korzystasz z photoshopa? a konkretniej czy jest to trial czy full opcja? Jeśli nie robisz przekrętów nie oszukujesz ludzi to po co inwestować w coś co jest zbędne?

Osoba która od Ciebie kupi szablon będzie zadowolona jeśli wykonasz go poprawnie zgodnie ze wszystkimi standardami ( mowa o css/xhtml ), wszyscy tam na allegro tworzą kody na tabelkach a to kompletnie nie ma sensu :/ .

Nie martw się 'nielegalnym' oprogramowaniem, 90% ludzi korzysta z nielegalnego :)

Gimpshop to Gimp przerobiony na układ Photoshop'a. Nie ma wielkiej różnicy.

Dariusz2 Wiem, że nikt nie będzie wiedział, ale jeżeli ktoś zechce to sprawdzić? Poza tym wersja trial jest z wyłączeniem komercyjnych zastosowań. Co innego jak robię grafikę dla siebie , a co innego jak na tym już zarabiam i efekty moich prac widzą setki osób, wtedy ktoś może się tym zainteresować.

No nie wiem, boję się żeby pewnego dnia nie przyjechała do mnie policja w celu sprawdzenia legalności oprogramowania, a nie tylko Photoshopa mam na sumieniu :P

Co do kodu moich szablonów, owszem stosuję css wszędzie tam gdzie może zastąpić polecenia HTML, ale ja też jadę na tabelkach, czemu uważasz ,że to takie złe ? Ja wiem, że to trochę przestarzałe, ale przecież aukcje działają prawidłowo we wszystkich przeglądarkach ( ie, firefox, opera, google chrome ), wiem, bo wszystkie szablony dokładnie testuje. Również nie ma problemów z edytorem wizualnym allegro, wszystko wyświetla się prawidłowo :) Myślę, że nabywcy moich szablonów będą zadowoleni, staram się je robić porządnie :D

Tak odchodząc od tematu, jakby ktoś chciał zobaczyć, wklejam linki do dwóch z nich:

http://strugany2000.w.of.pl/zegarki1_big.jpg
http://strugany2000.w.of.pl/zabawki1_big.jpg

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję, że rzeczywiście obejdzie się bez wywalania kupy kasy na photoshopa :D

pucek2000 napisał:
Dariusz2 ja też jadę na tabelkach, czemu uważasz ,że to takie złe ?
Bo tabele, jak sama nazwa sugeruje, służą do tworzenia tabel, a nie layoutu.
Przestaw się na divy, a po miesiącu sam będziesz się zastanawiał, jak mogłeś robić layout na tabelach.
A co do grafik, jeżeli nie dostarczasz ich w natywnym formacie photoshopa, to ciężko stwierdzić, na jakim programie były zrobione. Także sprawa tu leży bardziej po stronie Twojej uczciwości i możliwości finansowych.
A policja, gdyby miała zapukać do każdego, kto ma nielegalne oprogramowanie w Polsce, to pukałaby 24/7/365 przez parę ładnych lat.

Ripper napisał:
A policja, gdyby miała zapukać do każdego, kto ma nielegalne oprogramowanie w Polsce, to pukałaby 24/7/365 przez parę ładnych lat.
No tak, do mieszkania prywatnego to raczej rzadko pukają, ale jeśli ktoś prowadzi działalność to prawdopodobieństwo jest już wyższe (a kary surowsze).

drzemik napisał:
ale jeśli ktoś prowadzi działalność to prawdopodobieństwo jest już wyższe (a kary surowsze).
Nie no oczywiście.
Poza tym, jeżeli ktoś już chce prowadzić systematyczną działalność, czerpać konkretne zyski, to w tym momencie korzystanie z oprogramowania bez licencji już zdecydowanie nie jest "fajne" - pomijając wspomnianą kwestię odpowiedzialności karnej i cywilnej.

Taki off topic na temat twoich szablonów i tych na allegro po parę złotych przeglądnąłem całą ofertę tam na allegro wszystkich szablonów i może z pośród 30-40 spodobały mi się tylko dwa i tylko jedna osoba sprzedaje szablony na DIVACH!!!

Sprawdzasz swoje szablony pod IE Mozilla? ja sprawdzałem ludzi którzy już kupili i patrzyłem czy na aukcjach mają zakupiony szablon i wynik w 70% pod IE się rozwalało a pod Mozilla było dobrze :)

Co do Twojej grafiki totalna prostota zero wyczucia w Topie nawalone grafiki nic specjalnego, ja osobiście by promować swoją firmę takiego szablonu bym nie kupił :)

Poza tym, jeżeli ktoś już chce prowadzić systematyczną działalność, czerpać konkretne zyski, to w tym momencie korzystanie z oprogramowania bez licencji już zdecydowanie nie jest "fajne" - pomijając wspomnianą kwestię odpowiedzialności karnej i cywilnej.

Też tak myślę, niestety chyba będę musiał zakupić program :

Przestaw się na divy, a po miesiącu sam będziesz się zastanawiał, jak mogłeś robić layout na tabelach.

Mam taki zamiar, a znasz jakąś dobrą stronę czy tanią książkę, z której mógłbym zrozumieć na czym to polega dokładnie ? Bo szukałem ale na razie nie znalazłem...

Taki off topic na temat twoich szablonów i tych na allegro po parę złotych przeglądnąłem całą ofertę tam na allegro wszystkich szablonów i może z pośród 30-40 spodobały mi się tylko dwa i tylko jedna osoba sprzedaje szablony na DIVACH!!!

No to jesteś wybredny ;) Co do DIVów, myślałem, że już wszyscy raczej na tym robią, a tylko ja się urwałem z TABLE :D

Sprawdzasz swoje szablony pod IE Mozilla? ja sprawdzałem ludzi którzy już kupili i patrzyłem czy na aukcjach mają zakupiony szablon i wynik w 70% pod IE się rozwalało a pod Mozilla było dobrze

Już pisałem w poprzednim poście, zarówno pod IE, jak i Mozillą czy Operą szablony były testowane i wyglądają w tych przeglądarkach identycznie, nic się nie "rozwala", wystawiałem też testowe aukcje na tych szablonach - wszystko OK. Nie stosuję tabelek gdzie popadnie i byle jak , mój kod staram się dopracować i zoptymalizować, a tabel stosuję tylko tyle ile potrzeba.

Co do Twojej grafiki totalna prostota zero wyczucia w Topie nawalone grafiki nic specjalnego, ja osobiście by promować swoją firmę takiego szablonu bym nie kupił

No jest trochę grafiki, ale moim zdaniem z właśnie z wyczuciem:)
To jak Twoim zdaniem powinien wyglądać szablon? Przecież jeżeli ma nie być grafiki to nie ma po co kupować szablonu...

No nie wiem, zobaczę jak to będzie, najwyżej nie będą się sprzedawać, trudno :p

A wracając do tematu, chyba jednak sprzedając tego więcej muszę kupić program...

pucek2000 napisał:
Też tak myślę, niestety chyba będę musiał zakupić program :
Albo zdecydować się jednak na oprogramowanie OS.
Jak posiedzisz na Gimpie intensywnie przez miesiąc to na pewno go opanujesz równie dobrze, jak PS - a 3 tysiące zostaje w kieszeni - nie najgorszy zarobek, jak na pierwszy miesiąc rozkręcanej działalności ;)

pucek2000 napisał:
a znasz jakąś dobrą stronę czy tanią książkę, z której mógłbym zrozumieć na czym to polega dokładnie ? Bo szukałem ale na razie nie znalazłem...
Jest na sieci multum tutoriali. Layout przy pomocy divów jest o wiele łatwiejszy niż męczenie się z tabelami - jeżeli znasz CSS, to po zrobieniu paru tutoriali będziesz śmigał, aż miło ;)

Gimp jest dobry. Ma dużo funkcji, jest prosty i darmowy :)

Dariusz Ty się nie wymądrzaj kolego. Przycinasz skrzydła polskiej młodzieży. Niech się uczy, nabywa praktyki i dojdzie do perfekcji.

Boisz się, że ktoś się przyczepi, że korzystasz z nie przeznaczonej do zastosowań komercyjnych wersji Photoshopa, a równocześnie chcesz coś produkowac i sprzedawać za plecami fiskusa, bez płacenia podatków i zusu.
Jakaś sprzeczność tu chyba jest. W Polsce nie ma póki co takiej formy działalności jak dorabianie, chyba że masz na myśli dorabianie na czarno.

Powrót