Czy muszę na to pismo odpowiadać czy nie ?

• Autor wątku Autor wątku Andrzej40lat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej40lat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Posiadam niedużą działkę budowlaną, na której znajduje stary słup niskiego napięcia i przechodzi nad nią linia napowietrzna. Dostałem od energii pismo z propozycją podpisania oświadczenia woli (w załączniku skan pisma) w związku z planowaną modernizacją, przebudową tej linii . Oczywiście się nie zgadzam , gdyż ten słup i linia napowietrzna koliduje mi z zagospodarowaniem mojej działki budowlanej. Tym bardziej, że jest to działka narożna i z dwóch stron graniczy z drogą gminną . Mam pytanie czy muszę im na to pismo odpowiedzieć?, ewentualnie czy lepiej dla mnie jak im odpowiem (tzw milcząca zgoda jak im nie odpowiem będzie,) Nie jestem prawnikiem i boję się, że jak coś napiszę to mogą później wykorzystać przeciwko . Bardzo prosiłbym o pomoc bo nie mam pojęcia jak postąpić dalej.

A jaka jest treść pisma skierowanego do Ciebie?

Modernizacja linii to dobry moment na stawianie żądań, np żądania przesunięcia słupa tak, by nie kolidował z twoimi planami zagospodarowania działki. Twoja zgoda na modernizację nie jest im co prawda niezbędna (mogą dostać decyzję administracyjną), ale bardzo z ich punktu widzenia pożądana, bo przyśpiesza inwestycję. Warto to wykorzystać, drugiej szansy może nie być.

OŚWIADCZENIE WOLI
O UDOSTĘPNIENIU NIERUCHOMOŚCI POD PROJEKTOWANYMI URZĄDZENIAMI
złożone w... w dniu 2018 r.
NIP/ PESEL ,
NI PI PESEL
adres zamieszkania
zwany w dalszej treści „Podmiotem Uprawnionym”,
niniejszym nieodpłatnie udostępnia ENERGA-OPERATOR Spółka Akcyjna z siedzibą w Gdańsku przy ul. Marynarki Polskiej 130, 80-557 Gdańsk, wpisanej do Krajowego Rejestru Sądowego - Rejestru Przedsiębiorców pod numerem KRS 0000033455, której akta rejestrowe prowadzi Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ w Gdańsku, VII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, NIP 583-000-11-90, REGON 190275904, z kapitałem zakładowym wpłaconym w całości w wysokości: 1 356 110 400 zł, Oddział w Płocku, z siedzibą w Płocku, przy ul. Wyszogrodzkiej 106, zwanej w dalszej treści oświadczenia „Przedsiębiorstwem Energetycznym”,
przy ul.
oznaczoną w ewidencji gruntów jako działka gruntu celu posadowienia, urządzeń elektroenergetycznych w postaci napowietrznej izolowanej linii energetycznej niskiego napięcia...............
Podmiot Uprawniony wyraża ponadto zgodę na istnienie i pozostawanie na swojej nieruchomości urządzeń elektroenergetycznych, o których mowa powyżej, przez cały okres ich użytkowania i umożliwi upoważnionym przedstawicielom Przedsiębiorstwa Energetycznego dostęp do tych urządzeń w celu wykonywania czynności eksploatacyjnych, konserwacji, remontów, modernizacji, przebudowy oraz usuwania awarii.
Przedsiębiorstwo Energetyczne zobowiązuje się niezwłocznie po realizacji budowy urządzeń elektroenergetycznych, o których mowa powyżej, do uporządkowania terenu nieruchomości.
W przypadku robót określonych w zdaniu poprzedzającym, które będą skutkowały poniesieniem szkód, wysokość odszkodowania należnego Podmiotowi Uprawnionemu będzie ustalona na podstawie odrębnego protokołu sporządzonego przez Przedsiębiorstwo Energetyczne i Podmiot Uprawniony.
W przypadku braku porozumienia, wysokość odszkodowania ustala się na podstawie operatu ^
szacunkowego sporządzonego przez uprawnionego rzeczoznawcę majątkowego. Wypłata Podmiotowi Uprawnionemu przez Przedsiębiorstwo Energetyczne ewentualnego odszkodowania nastąpi przelewem na rachunek bankowy wskazany przez Podmiot Uprawniony, w terminie wcześniej z nim ustalonym w protokole, o którym mowa powyżej.
Podmiot Uprawniony oświadcza, iż nie będzie występował przeciwko Przedsiębiorstwu Energetycznemu z roszczeniami z tytułu posadowienia i istnienia na jego nieruchomości urządzeń elektroenergetycznych, o których mowa powyżej.
1/2operator
Podmiot Uprawniony zapewnia, że w przypadku przejścia prawa własności nieruchomości, o której mowa powyżej na osobę trzecią zobowiązuje się do poinformowania takiej osoby o zobowiązaniach wynikających z niniejszego oświadczenia wobec Przedsiębiorstwa Energetycznego oraz do ujęcia zapisów dotyczących tych zobowiązań w akcie rozporządzającym nieruchomością.
Na podstawie niniejszego oświadczenia Przedsiębiorstwo Energetyczne umocowane będzie do złożenia oświadczenia o dysponowaniu nieruchomością na cele budowlane.
Faktyczne przekazanie nieruchomości i przystąpienie do wykonywania uprawnień do eksploatacji nieruchomości nastąpi z dniem rozpoczęcia budowy urządzeń elektroenergetycznych na nieruchomości przez Przedsiębiorstwo Energetyczne. W przypadku rezygnacji z inwestycji lub nieuzyskania wymaganych pozwoleń, Przedsiębiorstwo Energetyczne ma prawo pisemnie zawiadomić o jednostronnej rezygnacji z uprawnień objętych niniejszym oświadczeniem.

Ostatnia edycja:
Jeszcze do tego oświadczenia woli było dołączone takie pismo z mapką:

W związku z opracowywaniem przez moją firmę dokumentacji techniczno-prawnej obejmującą przebudowę linii energetycznej nn napięcia w miejscowości …….na terenie gminy …..proszę o wyrażenie zgody na wymianę istniejącej linii niskiego napięcia na izolowaną i wymianie istniejącego słupa rozkracznego na pojedynczy wirowany na Państwa działce nr ……... Przebudowa linii nastąpi po istniejącej trasie. Opisaną wyżej sytuację narysowano na załączniku graficznym.
Modernizacja linii napowietrznej niskiego napięcia będzie realizowana ze względu na przyłączenie do sieci energetycznej działki nr ….. w miejscowości ….. i będzie polegała na wymianie przewodów na izolowane i wymianie stanowisk słupowych na pojedyncze wirowane. Istniejąca linia nn z uwagi na mały przekrój przewodów i zły stan techniczny nie spełnia warunków technicznych, aby przyłączyć kolejnego odbiorcę. Nadmieniam, iż w chwili obecnej posiadam zgody pozostałych właścicieli gruntów na, których terenie będzie realizowana inwestycja.
W załączeniu przesyłam wymagany przez Energę Operator S.A druk oświadczenia woli o udostępnieniu nieruchomości w związku z przebudową sieci niskiego napięcia. Proszę również o podpisanie załączonej mapy z wrysowaną trasą planowanej modernizacji linii energetycznej i przyłączami nn.
Bardzo proszę o odesłanie jednego egzemplarza podpisanego oświadczenia oraz podpisanej mapy na adres: ……….
Projekt modernizacji linii energetycznej jest wykonywany przez moją firmę na zlecenie ENERGA - OPERATOR Spółka Akcyjna w Gdańsku - Oddział w Płocku, ul. Wyszogrodzka 106, 09-400 Płock (w załączeniu pełnomocnictwo).
W przypadku wątpliwości proszę o telefon lub sms, ja oddzwonię, Proszę o szybką odpowiedź. Dziękuję. Telefon kontaktowy: …………
Z wyrazami szacunku

Czy odpisać im ,że się nie zgadzam na ich propozycję i zwracam się z wnioskiem w związku z modernizacją tej linii , żeby przenieśli ten słup poza granicę mojej działki w pas drogi, która biegnie obok działki i uzasadnić ? Tak by mi najlepiej pasowało, ale czy oni wezmą to pod uwagę, pewnie zlekceważą mnie całkowicie i zrobią jak im pasuje.

Andrzej40lat napisał:
żeby przenieśli ten słup poza granicę mojej działki w pas drogi,

Łatwiej może być załatwić przeniesienie słupa w inną część działki, np tuż przy granicy z drogą.

Andrzej40lat napisał:
czy oni wezmą to pod uwagę

Nie dowiesz się jeśli nie zapytasz.

Zastanawia mnie dlaczego zakład energetyczny jak jest taka możliwość, to nie stawia słupów w pasie drogi? Dostęp do urządzeń by miał łatwiejszy, a właściciele gruntów mogliby bez ograniczeń korzystać ze swojej nieruchomości i nie pozywaliby ich o odszkodowania.

Zastanawia mnie dlaczego zakład energetyczny jak jest taka możliwość, to nie stawia słupów w pasie drogi?
Bo po pierwsze, nie zawsze jest to możliwe, po drugie w naszym kraju są słabe standardy ochrony własności a kiedyś wcale ich nie było, po trzecie wcale nie tak łatwo dostać odszkodowanie o czym oni dobrze wiedzą i tę wiedzę wykorzystują.

Czy najpierw spróbować z wnioskiem o przeniesienie słupa w pas drogi- w moim przypadku jest to kilka metrów od granicy , działka jest narożna ,a z obu stron działki jest droga i spore pobocze. Jeśli się nie zgodzą to spróbować o przeniesienie słupa przy granicy i wysłać pismo do tej firmy co projektuje tą linię czy do zakładu energetycznego?

Najlepiej do obydwu, niech sami sobie ustalą co należy do czyich kompetencji (to kwestia umowy między inwestorem a wykonawcą, nie znając treści tej umowy trudno orzec kto za co odpowiada).

Wyślę do obydwu.Tak swoją drogą to oświadczenie woli to delikatnie mówiąc ,moim zdaniem, rozbójnicze jest. Wystarczy ,że podpisze właściciel , który zrzeka się wszelkich roszczeń i przekazuje prawo dysponowaniem gruntu energetykowi na swoje cele i do tego za darmo :mad:

też dostałem takie pismo tyle że z firmy projektowej.
Byłem w ENERDZE to nie chcieli za bardzo nic powiedzieć, na hasło żeby zakopać to że tylko na mój koszt. Z racji że pismo było od firmy projektującej to wysłałem im odp że na chwilę obecną nie wyrażam zgody ze względu na to że energa po poprzednich modernizacjach nie posprzątała po sobie oraz opisu paru innych problemów z nimi. Napisałem też że owszem może wyrażę zgodę jak kabel będzie zasypany bo słupy utrudniają mi prace polowe. Linia doprowadza prąd do sąsiada więc zasugerowałem żeby pewien jej odcinek ciągnąć przez jego pole a nie po moim (trzeba 2 metry przesunąć linię) żeby to on miał to na polu a nie ja i on miał ten "problem" skoro to do niego prąd ciągną.
Poza tym napisałem że muszę skonsultować to z radcą prawnym i w 7 dni napewno tego nie podpiszę bo skoro chcą postawić wyższe słupy, mocniejszy kabel to oznaczać to może że jest to nowa "budowla" tym bardziej że stara ma być rozebrana a skoro stara się zużyła bo ma ponad 50 lat to niech energa rozbiera to i posprząta po sobie a na nową to niech starają się u mnie o zgodę bo naprawa OK ale jak zwiększają parametry to raczej nie jest to naprawa (tak jakbym sobie na miejscu starego domu nowy stawiał). No i takiego gniota wysłałem do projektanta, w sumie to było tam jeszcze parę innych rzeczy poruszonych. Oczywiście na początku i na końcu pisma że "Energa nie posiada prawa do dysponowania moimi gruntami."
oraz "Reasumując prace które są opisane w waszym piśmie nie są w moim interesie, gdyż ja będę stratny i podtrzymuję to co napisałem we wstępie do czasu uwzględnienia zaproponowanych przeze mnie rozwiązań i przesłania mi ich w formie pisemnej do akceptacji."

No i oni chcą do całej nieruchomości a jedna ma prawie 7 ha a druga ponad 3 - spytałem po co skoro to nie przebiega przez całą nieruchomość. Ogólnie kazałem im się mocno dookreślić, co kiedy dlaczego po co.

Zobaczymy co odpowie. Wiem że pod górę będę robić jak się da tej enerdze bo z jednej strony rozumiem potrzebę doprowadzenia prądu ale z drugiej burdel jaki robią na działkach przekracza czasem ludzkie pojęcie.

Ja wysłałem pisma z miesiąc temu i i odpowiedzi żadnej jeszcze nie dostałem .Zastanawiam się czy te oświadczenie woli w takiej formie, gdzie tylko jedna strona zyskuje nie wyczerpuje znamion przęstepstwa z Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

w sumie nie zwróciłem na to uwagi bo jak nie patrzył jest to próba wyłudzenia zgody na nowe budowle.

ciągnąc temat dalej dostałem odpowiedź że zakopią kabel i zdejmą mi z działki 3 słupy w jej środku oraz 3 na obrzeżach ale wyszło coś ciekawego, żądają wpisu do KW służebności przesyłu (nie ma na ile lat) za darmo, utrzymania tajemnicy handlowej no i będzie to pewnie kolidować z tym że w tym roku ja chcę się ubiegać o pozwolenie na budowę i rozpocząć prace.

Zgodzić się na służebność przesyłu można ale odpłatną. No free lunches.
Co do kolizji przebiegu instalacji z przyszłą budową to wytycz taki przebieg instalacji, który Ci odpowiada, np po obrzeżach działki.

wiesz, plan mieli taki że w miejsce starych słupów wstawią nowe i kabel podwieszą czyli dla mnie do upraw polowych ogromny problem, zgodzili się puścić pod ziemią co mi jest całkowicie na rękę, przebieg też zrobili taki jak chciałem. Jak nie zgodzę się to pewnie zostaną stare słupy czyli dla mnie lipa totalna.
Bardziej mi chodzi o to że chcą wpis za darmo na nie wiadomo ile czasu bo ja się mogę zgodzić za free ale np na 25lat a potem demontaż itp lub opłata.
Poza tym jak się uda to jedna firma-telekom na tej samej działce postawić maszt GSM no i ja w tym roku chcę dostać pozwolenie na budowę (warunki już mam). Działka mała nie jest stąd trzy różne rzeczy budowlane w jednym roku.
Pytanie jak zmienić ten zapis wpisie do KW żeby był terminowy np ze stawką 0zł a po upływie terminu (np 20-25lat) była normalna służebność przesyłu??

Nikita_Bennet napisał:
będzie to pewnie kolidować z tym że w tym roku ja chcę się ubiegać o pozwolenie na budowę i rozpocząć prace.

Dlaczego linia skablowana w granicy miałaby kolidować z zabudową działki, nie rozumiem...

Nikita_Bennet napisał:
Pytanie jak zmienić ten zapis wpisie do KW żeby był terminowy np ze stawką 0zł a po upływie terminu (np 20-25lat) była normalna służebność przesyłu??

Uzyskując ich akceptację dla takiego pomysłu...
Moim zdaniem nie ma na to szans.

Jak nie zgodzę się to pewnie zostaną stare słupy czyli dla mnie lipa totalna.

No to chyba znasz odpowiedź na swoje pytania i żadnej porady nie potrzebujesz:) to dość oczywiste, że godzą się ponieść koszty przebudowy tylko dlatego, że liczą na nieodpłatną, bezterminową służebność. Nie będzie służebności, nie będzie przebudowy - coś za coś, nie ma nic za darmo jak to słusznie wyżej napisano:
Shocked napisał:
No free lunches.
;)

skablowana linia to nowa budowa a chodzi o to że ja chcę na tej działce też budować, oni zaczną i mi mogą żądać nowych warunków przy ubieganiu się o pozwolenie na budowę z tego co kojarzę, no chyba że się mylę.
No i część nieruchomości chcę wynająć po btsa i tam też budowa.

Powrót