Ś
Śliwczyński
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Sytuacja jest taka: mieszkałem w budynku, którego mieszkańcy tworzą małą wspólnotę mieszkaniową (do 7 lokali). Oprócz mieszkania obok miałem warsztat murowany (odrębna własność, osobna księga wieczysta, grunt w wieczystym użytkowaniu) na gruncie należącym do tej wspólnoty. Sprzedałem mieszkanie, pozostał mi jedynie warsztat, którego nie mogę na razie sprzedać. Wspólnota każe mi nadal płacić na fundusz remontowy całej wspólnoty. Ja mogę płacić na koszty administracyjne wspólnoty (bo na jej terenie stoi mój warsztat), ale nie mam zamiaru płacić na fundusz remontowy budynku, w którym nie mam już mieszkania - jak mogę płacić na coś z czego nie korzystam i korzystać nie będę? Wszak wspólnota nigdy nie podejmie uchwały, aby wyremontować mój warsztat, bo zawsze ważniejsze będą remonty budynku głównego. W związku z tym mam pytanie - co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy mogę na przykład całkowicie wystąpić z tej wspólnoty? Jeśli nie mogę wystąpić, to czy mogę zmusić wspólnotę, aby zrezygnowała z naliczania mi opłat na rzecz funduszu remontowego?