Czy muszę odrzucać spadek?

• Autor wątku Autor wątku kazimierz_p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kazimierz_p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, natknąłem się na pojęcie "zstępni" i nie wiem czy dotyczy to wszystkich w tej linii?
Mam na myśli, że z jakimiś długami zmarła nieznajoma mi SIOSTRA BABCI i dowiedziałem się, że są tam prawdopodobnie długi i część rodziny odrzuca spadek (w tym mój ojciec), dla którego to była CIOTKA, jako, że jest zstępnym siostry zostawiającej długi.

Jak "głęboko" to sięga? Czy ja i moje dzieci i ich dzieci także musimy ponosić niemałe koszty odrzucenia spadku?

Jeżeli Twój ojciec odrzucił spadek, to "przechodzi" on na jego dzieci (w tym na Ciebie). Jeżeli odrzucisz spadek, to "przejdzie" on na Twoje dzieci, itd. Sięga to tak "głęboko", aż w końcu spadek odrzucą osoby nie posiadające dzieci.

Termin na odrzucenie spadku, to 6 miesięcy od odrzucenia spadku przez ojca. Twoje dzieci też będą miały taki termin po Twoim odrzuceniu spadku, a jeszcze musisz podczas tego 6-miesięcznego terminu dostać zgodę z sądu rodzinnego na odrzucenie spadku w imieniu dziecka (jeżeli jest małoletnie).

Koszty odrzucenia spadku musisz ponieść sam, choć nie są one zbyt duże. W każdej chwili ustawodawca mógłby zmienić prawo, aby odrzucenie spadku mogło obejmować także zstępnych, ale wtedy większość przeciążonych spadków przechodziłaby na gminy, a tak w bardzo wielu przypadkach ktoś w końcu popełni błąd i to on będzie użerał się z wierzycielami.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, która jednak mnie wcale nie ucieszyła :)
Ustawodawca jedna woli się chyba spierać o "poważniejsze" sprawy, które mają nam nieba przychylić :)
Pozdrawiam

Powrót