czy muszę płacić przeterminowany nakaz zapłaty? - komornik zablokował konto

• Autor wątku Autor wątku JanKowalski2017
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JanKowalski2017

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Szanowni Państwo

Chciałbym skorzystać z Państwa uprzejmości i zadać krótkie wydaje mi się proste pytanie - będę bardzo wdzięczny za odpowiedz, gdyś w dniu jutrzejszym wyjeżdżam z miejsca zamieszkania z noworodkiem i nie będę miał możliwości zająć się sprawą przez najbliższe 2 tygodnie.

Chodzi o przeterminowany dług - w 2007 dostałem mandat za jazdę bez biletu od ZTM,
- nakaz zaplaty w postępowaniu upominawczym uprawomocnił się 3.07.2008.
- dziś odebrałem od komornika datowane na 10.07.2018 ZAWIADOMIENIE O WSZCZĘCIU EGZEKUCJI oraz ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI w urzędzie skarbowym,oraz ZAWIADOMIENIE O ZAJĘCIU RACHUNKU BANKOWEGO
- bank zablokował na poczet roszczeń komornika 636 pln, , ale pieniądze z konta jeszcze nie zniknęły.

Czy mogę złożyć do sądu pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego czy też nic tym nie wskóram , bo skierowanie przez wierzyciela sprawy do komornika przerwało bieg przedawnienia

bardzo dziękuję i pozdrawiam
JK

możesz powalczyć o odsetki jeżeli pomiędzy uprawomocnieniem się nakazu a wszczęciem egzekucji nie było innych czynności które powodowały przerywanie biegu przedawnienia. Pamiętaj, że bieg terminu przedawnienia przerywa się przez każdą czynność i mogą to być: wniosek o nadanie klauzuli, wszczęcie egzekucji, wniosek o przepisanie klauzuli na nowego wierzyciela - to tak po łebkach.

ok, bardzo Ci dziękuję, krótko mówiąc:

-Dług się nie przedawnił bo wszedł w grę komornik i mam płacić.
- Szybciej blokadę konta zdejmą kiedy sam dziś zrobię przelew dobrowolny czy czekać aż sami ściągną ?

JanKowalski2017 napisał:
Dług się nie przedawnił bo wszedł w grę komornik i mam płacić.
dług nie ale może odsetki starsze niż 3 lata ale wstecz,
JanKowalski2017 napisał:
- Szybciej blokadę konta zdejmą kiedy sam dziś zrobię przelew dobrowolny czy czekać aż sami ściągną ?
moim zdaniem lepiej zaczekaj aż sami przekażą, będziesz miał dowód na to, że dług spłaciłeś,

Przelew należy robić w kwocie z zawiadomienia o wszczęciu a nie z informacji z blokady.
Pieniądze przekazuje bank, komornik niczego z banku nie ściąga.

Powrót