Czy musze pokazac dowod przy zakupie alkoholu?

• Autor wątku Autor wątku Daniel369
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daniel369

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Tak jak w temacie. Mam ponad 18 lat ale najwidoczniej wygladam na tyle mlodo, ze czesto jestem pytany o dowód / prawojazdy.
Pytanie co konkretnie musze pokazac?

1. Samo zdjecie zakladam, ze powinno wystarczyc z pieczatkami? zawsze zaslaniam dane newralgiczne palcem.

2. Ostatnio mialem problem, ze kasjerk z kierowniczka na sile chcialy zobaczyc moj pesel. Pokazalem im prawo jazdy z zasłoniętym peselem. Tamte malo bystre panie twierdzily, ze chca zobaczyc pesel aby miec pewnosc ile mam lat. Z kolei co im by to dalo? Prawko daje sie ludzią 18+, stad wiadomo ze mam przynajmniej 18 lat. Zakladam, ze na 99,9% takie pracownice zwyklego sklepu nie maja dostepu do systemu jak policja, ktory pozwala im sprawdzic na podstawie PESEL moja tozsamosc, chociaz w tym kraju nic mnie nie zdziwi... i najwiecej im mowi aktualne zdjecie oraz pieczatki z urzedu.

3. Jesli wiec nie maja dostepu do takiego systemu i sam pesel im nic nie mówi, to zakladam, ze samo okazanie dowodu osobistego, z zaslonietym peselem powinno byc ok?

4. Jesli tak, to czy kiedy kasjerka odmowi mi sprzedazy, mozna tutaj powiedziec o lamaniu prawa? Slyszalem, ze jest cos odnosnie dyskryminacji, w sensie nie mozna wykluczas spolecznie ludzi i zakazywac im kupna produktow?

5. Czy mozna tutaj tez powiedziec, ze kasjerka próbowała wymusic ode mnie dane i tym samym zlamala prawo, bo mamy do czynienia z czyms w rodzaju wymuszenia "daj mi pesel (ktorym moge zaciagnac chwilówke i zrobic ci wiele innych nieprzyjemnosci, ktore beda sie ciagnely za toba latami) albo nie sprzedam ci alkoholu!".

6. czy cos moze grozic takim kasjerka np w przypadku przyjazdu policji? za brak wydania paragonu kasjerki wiem ze z miejsca dostaja mandat.

Ostatnia edycja:
1. Dokonujesz błędnych założeń
2. Nie wystarczy, dowód można mieć w wieku np. 16 lat
3. Nie mają dostępu do bazy PESEL bo i po co ? Wróć do odpowiedzi wyżej.

5. Na sam PESEL nie weźmiesz żadnej chwilówki, to nie są jakieś tajemne cyfry. Członkowie zarządu spółek prawa handlowego (np. sp. Z o.o.) podają nr PESEL do KRS i są to dane ogólnodostępne - 8 miliardów ludzi na świecie może zobaczyć, że jest członek zarządu spółki z o.o. ma dany nr PESEL

Ps. Odmłodniałeś przez 7 lat o rok 😉

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
1.Nie rób tak więcej. To żenujące i niedorosłe. I świadczy o tym, jak mało wiesz o zasadach panujących na tym świecie.
2. Masz okazać dokument potwierdzający wiek. Nie masz prawa zasłaniać niczego palcem bo ci się wydaje, że jakieś dane są "newralgiczne". Prawo jazdy można mieć w wieku 14 lat, a dowód osobisty i paszport od urodzenia.
3.Pozostałe rzeczy, które napisałeś nie mają sensu i nie będę się do nich odnosił. Jak wezwiesz policję to konsekwencje grożą, ale tobie. Jest na takie wezwania odpowiedni przepis kw.

Oczywiście że nie musisz, tak samo jak nie musisz pić alkoholu :). Wiele osób by Ci mogło zazdrościć że cię pytają o dowód, a Ty z takimi pierdołami zakładasz temat na forum.

Daniel369 napisał:
Pytanie co konkretnie musze pokazac?

Masz w wiarygodny sposób udowodnić, że jesteś pełnoletni i masz prawo nabywać alkohol. Jak już wyżej napisano - mało wiesz o życiu. Sam fakt posiadania dowodu, paszportu, prawa jazdy nie świadczy o pełnoletności. Zatem prze4stań wydziwiać albo przestaniesz kupować alkohol.

Powrót