Czy muszę przyjąć prace po stażu?

• Autor wątku Autor wątku pata191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pata191

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Jestem na stażu z UP z funduszy UE z gwarancją zatrudnienia. Czy po zakończeniu stażu muszę przyjąć/podpisać umowę o pracę z tym pracodawcą żeby nie miec żadnych konsekwencji? Praca okazała się dość trochę odbiegająca od tego, co zostało mi przedstawione na początku, a atmosfera wśród współpracowników jest taka, że na prawdę odechciewa się tu przychodzić. Jednak chcę go skończyć, bo zerweać nie mogę.

pata191 napisał:
Witam. Jestem na stażu z UP z funduszy UE z gwarancją zatrudnienia. Czy po zakończeniu stażu muszę przyjąć/podpisać umowę o pracę z tym pracodawcą żeby nie miec żadnych konsekwencji? Praca okazała się dość trochę odbiegająca od tego, co zostało mi przedstawione na początku, a atmosfera wśród współpracowników jest taka, że na prawdę odechciewa się tu przychodzić. Jednak chcę go skończyć, bo zerweać nie mogę.

Co to oznacza czy staż nie jest realizowany zgodnie z programem stażu?

W programie stażu mam "praca administracyjna - inne stanowisko administracyjne" i mam wymienione 6 punktów bardzo ogólnych, między innymi obsługa recepcji, obieg dokumentów, dbanie o klientów firmy (firma wynajmuje biura oraz sprzedaje towary specjalistyczne). podczas stażu nie siedzę jednak na recepcji tylko w kąciku sama w biurze , od miesiąca jedyne moje zadania to uzupełnianie bazy kontaktów (czyli spisywanie z google nazw firm i numerów tel), potem dzwonię do tych firm i proponuję im wynajem naszych lokali biurowych i raz dano mi do zamówienia z firmy zewnetrznej artykuły biurowe. A tak to codziennie to samo - uzupełnij bazę i wykonaj co najmniej 50 telefonów. Do tego ciągłe narzekanie że jszcze nikt nie oddzwonił i nie chciał tego biura wynając jakby to była moja wina...

Widać, że praca jest zgodna z programem stażu.
Zatem po zakończonym stażu z gwarancją zatrud. twoim obowiązkiem jest podjęcie tam pracy.
Usprawiedliwieniem może być jedynie podjęcie innej pracy.

Dodam, że tak to niestety wygląda że ogromna większość prac jest monotonna i wydaje nam się że jest niewdzięczna, ale ja wychodzę z założenia że lepsza jakakolwiek praca niż jej brak.
Natomiast na Twoim miejscu poszukałbym już teraz czegoś innego, jeżeli obecne zajęcie Tobie nie odpowiada, a jeżeli nie znajdziesz to zdobędziesz cenne doświadczenie, które uwzględnisz w swoim CV.

Ja rozumiem monotonność, miałam już staże i praktyki w administracji (chociaż żaden nie był nawet w małym stopniu tak nudny i nieprzydatny jak ten). Ale ten staż podjęłam, ponieważ została mi zaoferowana ciekawa praca, w której się czegoś nauczę. A na razie potrafię z pamięci wyrecytować regułkę oferty i to by było na tyle czego się tu nauczyłam i nauczę. Zresztą słyszałam od współpracowników, że szef cieszy się z darmowej infolinii, bo dotychczas nikomu się po prostu tego nie chciało robić, a dostał stażystę, więc może mu zlecić co mu się podoba. Przykro mi po prostu z tego powodu, że dotychczas inne staże/praktyki jednak dawały mi jakieś doświadczenie i przyuczenie do zawodu.
Dziękuję za informacje, mam nadzieję, ze do czasu zakończenia stażu albo mi się bardziej on spodoba, ale znajdę jakąś pracę.
Pozdrawiam.

PS. A może podepnę się jeszcze z 1 szybkim pytaniem. W momencie gdybym już podpisała umowę, muszę iść na L4 (operacja). 2 lata temu leżałam w szpitalu ponad 10 dni. Czy mogę tak od razu po zatrudnieniu pójść na tak długie L4? Pytając w pracy usłyszałam, że można max 7 dni. A zakładając, że dostanę umowę zaraz po stażu, to operacja wypada po niecałych 2 tygodniach przepracowanych.

Ostatnia edycja:
Zatem może warto porozmawiać z szefem aby znalazł dla Ciebie jakieś dodatkowe zajęcie. Powołaj się na pozostałe punkty w programie stażu. Ewentualnie możesz poprosić o interwencję Urząd Pracy, żeby zoobligował organizatora.

Jeżeli pracownik jest niezdolny do pracy to dostarcza zwolnienie lekarskie na czas niezdolności do pracy. Nie ma podanej maksymalnej długości trwania takiego zwolnienia. Pracodawca mówi głupoty odnośnie 7 dni.
Należy jednak pamiętać, że za te dni nie przysługuje wynagrodzenie, dlatego że na stażu nie jest odprowadzana składka chorobowa, a składki zaciągane są z miesiąca wcześniejszego.

Dzięki wielkie za pomoc.

Z szefem rozmawiałam, powiedział że na razie nie ma dla mnie żadnej pracy innej. Przy rozmowie kwalifikacyjnej obiecywał złote jajka, no ale wiadomo jak to bywa. No cóż, przeboleję te 2 miesiące jeszcze.

Powrót