Czy muszę się rozliczać z US?

• Autor wątku Autor wątku dsn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

dsn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, przepracowałem w roku 2012 jeden miesiąc, grudzień i zarobiłem 2450 zł brutto. Czy z taką kwotą muszę normalnie wypełniać i składać formularz PIT?

A wypłata była w styczniu czy grudniu?

Wypłata za miesiąc grudzień była koło 20 grudnia, przed świętami jeszcze, natomiast premie, bonusy za nadgodziny były wysłane z wypłatą za miesiąc styczeń.

Dostaniesz PIT-11 i rozliczysz się do końca kwietnia na druku PIT-37

Jeśli będziesz miał pytania jak to zrobić- zadaj je w odpowiednim wątku, służącym do rozliczeń.

Sprawa wygląda tak, że byłem u swojego Payroll Managera i powiedział, że nie muszę płacić podatku. Tyle, że dokładnie nie wiem co to znaczy, pierwszy raz będę musiał rozliczać PIT. Czy ma to jakiś związek z kwotą wolną od podatku? Mój zarobek wyniósł mniej niż ustalona kwota wolna od podatku.

W Polsce, ale firma międzynarodowa i na pieczątkach mają angielskie "tytuły" na formularzach. Chodzi oczywiście o kierownika płac.

Ok, teraz próbuję się rozliczyć, używam programu do PITów z Wyborczej i wyskakuje mi błąd "Suma składek na ubezpieczenia zdrowotne przekracza kwotę podatku". Co mam w takim wypadku zrobić? Program nie chce iść dalej. Jeśli potrzeba podam wpisy z odpowiednich rubryk z PIT - 11.

A co napisałam w poście #5?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót