Czy muszę się rozliczyć w Polsce ?

• Autor wątku Autor wątku Endrju89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Endrju89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Mam pytanie czy muszę się rozliczyć w Polsce z dochodów angielskich ?

Od 1 Stycznia 2014 do 31 Maja 2014 pracowałem w Polsce na umowę zlecenie, 13 Czerwca 2014 wyjechałem do UK a pracę zacząłem 24 Czerwca 2014r. przez agencję pracy, obecnie zamierzam wrócić do kraju 9 Kwietnia 2015, przez ten okres czasu w którym pracuję w UK nie byłem zameldowany w Polsce i teraz moje pytanie brzmi czy muszę rozliczyć w Polsce z dochodów uzyskanych w Anglii, oczywiście wiem że w Polsce muszę się rozliczyć z Polskich dochodów, ale nie wiem jak wygląda sprawa z dochodami z UK. Jeżeli będę musiał, to jakie dokumenty muszę przedstawić w Polskim urzędzie skarbowym ? tj. pomijając angielski PIT P45/P60 czy muszę mieć wszystkie payslipy jakie do tej pory miałem czy wystarczy kilka ostatnich ?

Polski dochód w Polsce, brytyjski w UK.

No też tak myślałem że tak powinno być że to co zarobiłem w Polsce to rozliczam się z tego w Polsce a to co w UK to w UK, jednak słyszałem że jeżeli w jednym roku pracowałem w Polsce jak i za granicą to przy powrocie do kraju muszę się rozliczyć z jednego jak i drugiego dochodu więc, proszę o dokładniejsze wytłumaczenie jak to z tym jest dokładnie bo nie chce mieć później jakichś problemów z tym.

majka51 napisał:
Polski dochód w Polsce, brytyjski w UK.
Polska ma podpisaną z UK umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Natomiast takie rozliczenia są skomplikowane i lepiej pokazać dokumentację komuś, kto robi to zawodowo.
Proszę poszukać doradcy podatkowego znającego zawiłości prawa podatkowego obu krajów.

Witam.
Ja w podobnej sprawie. W Polsce przebywałem do 13 czerwca 2014 i wyjechałem do UK. Pity z polski juz mam i przy rozliczeniu wychodzi mi zwrot (praca przez agencje, umowa o prace na okres próbny). Z dochodu w Polsce planuje sie normalnie rozliczyć. W UK pracuje normalnie na umowie (wcześniej przez 3 miesiące pracowałem przez agencje). Z dochodu otrzymanego w UK chce sie rozliczyć tutaj.
Czy takie rozliczenie bedzie ok (podwójne opodatkowanie). Narazie nie planuje powrotu do polski ale nigdy nic nie wiadomo.

Ag_Maz napisał:
Polska ma podpisaną z UK umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Natomiast takie rozliczenia są skomplikowane i lepiej pokazać dokumentację komuś, kto robi to zawodowo.
Proszę poszukać doradcy podatkowego znającego zawiłości prawa podatkowego obu krajów.

W porządku, czyli wychodzi na to że teoretycznie nie powinni mnie rozliczać dwa razy z dochodu, ale czy w takim razie muszę w polskim urzędzie skarbowym przedstawiać im moje zarobki z UK ? ... nie wiem, może nie rozumiem tego do końca ale czy nie powinno być tak że jeżeli pracowałem w UK to się rozliczam z Wielką Brytanią a to co zarobiłem w Polsce to w Polsce, więc do czego potrzebne są polskiej skarbówce moje dochody z UK ?

Rozliczasz się albo tutaj albo tutaj.
Jednak nie mam zamiaru udawać, ze jestem ekspertem w sprawach rozliczeń zagranicznych, więc sugeruję znalezienie doradcy podatkowego, który się w tym specjalizuje.

Ag_Maz napisał:
Rozliczasz się albo tutaj albo tutaj.
Jednak nie mam zamiaru udawać, ze jestem ekspertem w sprawach rozliczeń zagranicznych, więc sugeruję znalezienie doradcy podatkowego, który się w tym specjalizuje.

W sprawach podatkowych nie ma "albo tutaj albo tutaj" :) bo są reguły.
Ponieważ mamy podpisaną umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania, to wygląda to tak, że rozliczamy się w kraju którego jesteśmy rezydentem podatkowym ale unikniemy zapłaty podatku od tego co już zostało pobrane w innym kraju.
W Polsce z racji krótszego pobytu rozliczysz tylko polskie dochody. Ostateczne całościowe rozliczenie złożysz w Wielkiej Brytanii ujmując w nim dochód z PL oraz podatek od tego zapłacony. Od tej części całkowitego dochodu nie zapłacisz już podatku.
Poradź się fachowca na miejscu lub po prostu poczytaj trochę.
Dla odmiany przy rozliczeniu w Polsce z ujęciem dochodu z zagranicy (WB) to rozliczenie jest całkiem proste do zrobienia samodzielnie (np. w dowolnym programie).
Myślę, że z racji prostszego systemu podatkowego na Wyspach nie będzie to trudniejsze a wręcz przeciwnie.

Ostatnia edycja:
Powrót