Czy muszę się rozliczyć z US?

• Autor wątku Autor wątku Styn95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Styn95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, w sierpniu 2020 wróciłem ze stałej emigracji, okres 1 stycznia-20 sierpnia przebywałem cały czas poza granicą a od 20 sierpnia jestem cały czas w Polsce. Moje dochody brutto przekroczyły 85528 zł. I tutaj mam pytanie, czy muszę w ogóle rozliczać się z polskim US jeśli nie miałem żadnego dochodu w Polsce? Czy muszę rozliczyć jakoś te dochody? Moje ''centrum życiowe'' do sierpnia było tam, ale od sierpnia jest tutaj i nie wiem jak interpretować ten zapis.

Jeżeli do 20 sierpnia byłeś rezydentem podatkowym UK, a po powrocie do PL nie uzyskałeś żadnych dochodów, to nie musisz się rozliczać z US-em.

juhas56 napisał:
Jeżeli do 20 sierpnia byłeś rezydentem podatkowym UK, a po powrocie do PL nie uzyskałeś żadnych dochodów, to nie musisz się rozliczać z US-em.

Miałem bardzo podobne pytanie co założyciel tematu tutaj: https://forumprawne.org/prawo-finan...-kraju-po-dlugoletniej-emigracji-podatek.html

Czy sytuacja co do płacenia podatku z dochodów uzyskanych poza Polską zmienia się jeżeli przez drugą połowę roku zarabia się już w Polsce? Rozumiem, że w takim wypadku rozlicza się z US tylko z dochodów uzyskanych na terenie Polski? Oczywiście pod warunkiem, że poza Polską przebywało się przez pół roku i jeden dzień.

Powrót