Czy muszę zapłacić podatek?

• Autor wątku Autor wątku Karinaja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karinaja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Przprowadziłam postępowanie o nabycie spadku po rodzicach w marcu 2007 roku. W tej chwili orzeczenie sądu juz się uprawomocniło.
Mama zmarła w 2004 roku, a ojciec w 2005 roku.
Chciałabym sie dowiedzieć, jaki podatek będę musiała zapłacić w Urzedzie skarbowym.
Ze starej ustawy o spadkach, czy z nowej ustawy?
Nie moge sie w tych przepisach połapać, a chciałabym to jak najszybciej załatwić.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Karinaja :what:

Czy ktoś mógłby odpowiedziec na mój post? Sprawa pilna.
Karinaja

Moim zdaniem, ponieważ obowiązek podatkowy wystąpił w poprzednich latach, ten podatek jest należny.
Zwolnienie z podatku obejmuje osoby, które nabyły spadek w tym roku.
Nabycie spadku datuje się - wg mnie - od śmierci spadkodawcy, a nie od orzeczenia sądu spadku stwierdzającego nabycie spadku.

Zmiana ustawy o podatku od spadków i darowizn oraz ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych - Dz.U.2006r., Nr 222, poz. 1629 :
Art.3
1. Do nabycia własności rzeczy lub praw majątkowych, które nastąpiło przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, stosuje się przepisy ustawy wymienionej w art. 1 [przyp. - ustawa z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn], w brzmieniu obowiązującym przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.
2. Przepis art. 4 ust. 4 ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, ma zastosowanie również do nabycia własności rzeczy lub praw majątkowych, które nastąpiło po dniu 12 maja 2006 r.
3. Przepis art. 15 ust. 4 ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, ma zastosowanie również do nabycia własności rzeczy lub praw majątkowych w drodze darowizny lub polecenia darczyńcy przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, jeżeli obowiązek podatkowy powstał wskutek powołania się na fakt nabycia po dniu wejścia w życie niniejszej ustawy.

Powrót