Czy na swojej własnej stronie internetowej mogę umieszczac zdjęcia/loga produktów?

• Autor wątku Autor wątku mocaneysh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mocaneysh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Tworze wlasna strone www o tematyce muzycznej. Dokladniej rzecz biorac zajmuje sie muzyka i ja tworze. Buduje wlasne, o nie niskim budzecie, DOMOWE studio nagran, na ktorym bede mial mozliwosc zarabiania pieniedzy. Nagrywam i tworze muzyke profesjonalnym sprzetem. I czy np. moge dac logo programu, w ktorym jest tworzona przezemnie moja wlasna muzyka, aby ludzie, ktorzy chcieli by jakis utwor, badz nagrac piosenke, mogli zobaczyc w jakim programie bede ich realizatorem?

Przy okazji jak juz pytam, to jeszcze o jedno chce sie upewnic. Posiadam np. dany mikrofon. I czy w odnosniku "SPRZET" obok opisu jaki to mikrofon, moge dac do niego fotke, aby tak jak wyzej pisalem, ludzie ktorzy beda chcieli u mnie cos profesjonalnie nagrac, mogliby zobaczyc do jakiego mikrofonu beda spiewac?

Wiem, ze to wszystko o co pytam jest dozwolone, bo wiele ludzi tak robi, ale wole sie upewnic jak to jest naprawde:)

Pozdrawiam!

EDIT: A gdzie polskie literki?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witaj,
mocaneysh napisał:
Wiem, ze to wszystko o co pytam jest dozwolone, bo wiele ludzi tak robi, ale wole się upewnić jak to jest naprawdę :)
he, he, w ogólności, to to czy jakieś działanie jest legalne, stanowi prawo danego miejsca, a nie to co robią użytkownicy, Internetu w szczególności... :)

Ale poważniej, takie elementy, jak loga, zdjęcia, teksty, etc. mogą posiadać ochronę prawnoautorską. Dodatkowo, loga bądź nazwy, np instrumentów, mogą posiadać ochronę z tytułu bycia zarejestrowanymi znakami towarowymi.

Odnośnie elementów chronionych prawami autorskimi są dwie drogi postępowania:
#1. wykorzystanie elementów, na które właściciel praw autorskich wyraża zgodę na korzystanie z nich. Zgoda imienna lub ogólna. Warto zawsze na początek sprawdzić na stronach producenta danego wyrobu, jakie są warunki korzystanie z różnych elementów strony czy materiałów reklamowych (zwykle w stopce strony znajdują się adekwatne regulaminy).
#2. wykorzystanie prawa cytatu, czyli dozwolonego użytku chronionych utworów. Więcej tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Odnośnie elementów chronionych prawami własności przemysłowej (zastrzeżone znaki towarowe) to o zakresie zastrzeżenia takiego znaku mówi jego rejestracja - do sprawdzenia w bazach Urzędu Patentowego.
Odnośnie wykorzystania zastrzeżonych znaków towarowych bez konieczności uzyskiwania zgody właściciela praw ochronnych jest Art.156. USTAWY z dnia 30 czerwca 2000 r. 'Prawo własności przemysłowej' - mówiący o tym, że można taki znak wykorzystywać w celach informacyjnych. Wydaje się, że w takim przypadku można by z tego skorzystać.

Ale, zawsze w takich przypadkach decydować będzie finalna kompozycja, charakter i funkcjonalność strony, więc decyzję, czy można skorzystać z określonych wyżej opcji, trzeba podejmować samemu.

Popatrz w archiwum - opcja 'Szukaj' - było wiele podobnych dyskusji o wykorzystaniu zarejestrowanych znaków towarowych oraz utworów posiadających ochronę prawnoautorską.

Powrót