Czy na umowie zlecenie mając status studenta można mieć ubezpieczenie chorobowe?

• Autor wątku Autor wątku aparadheen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aparadheen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Od zeszłego roku jestem zatrudniona na podstawie umowy zlecenie ( która jest pierwszą taką moją, zawsze miałam umowę o pracę )

Uczę się obecnie w szkole i posiadam w pracy status studenta - chce z tej szkoły jednak zrezygnować, ponieważ nie jest to coś co mi odpowiada.
Wiem, że u mnie w pracy jest wiele osób, które mają status studenta i płatne L4. Jednak będąc w kadrach i pytając się o to aby dobrać sobie chorobowe dowiedziałam, się że nie ma takiej możliwości. W internecie na różnych forach też istnieją zapisy, że w przypadku podjęcia nauki nie mam możliwości korzystania z płatnego L4.

Umowa kończy mi się z dniem ostatniego sierpnia, od września chce zrezygnować ze szkoły i udać się na zwykły kurs doszkalający ( kurs odbywa się w szkole policealnej, trwa rok i placówka wystawia zaświadczenie o nauce)

I otóż teraz czy jeżeli zrezygnuje ze szkoły oraz pójdę na kurs ( czy muszę poinformować o tym pracodawce) i podpisując umowę mogę skorzystać z ubezpieczenia chorobowego?

*Dodam, że podpisuje kolejną umowę zlecenie, na okres tylko do listopada/grudnia, ponieważ później chce przejść na umowę o pracę.

Powrót