Czy na wniosek policji muszę udostępnić IP

• Autor wątku Autor wątku soze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Jestem administratorem pewnego forum, działającego przy portalu internetowym. Na policję wpłynęło zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa poprzez znieważenie na forum. Otrzymałem pismo z Policji w którym wnoszą o podanie adresów IP osoby dokonującej wpisów. Czy mam obowiązek udostępnienia tych danych na wniosek Policji czy powinien być to wniosek z Prokuratury? Czy są jakieś przepisy, które regulują takie kwestie? (bo przecież adresu IP nie można traktować jako danych osobowych)

Czy ktoś może miał podobne doświadczenia?

policja podała ci podstawę prawną....poczytaj...:)

Masz obowiązek udostępnić IP albo poniesiesz konsekwencje.

Markiz32 napisał:
policja podała ci podstawę prawną....poczytaj...:)

Policja nie podała podstawy prawnej :) Dostałem coś w stylu:
"W związku prowadzonym postępowaniem sprawdzającym XXX-XX XXX/XX zwracam się o ustalenie numerów IP osób dokonujących wpisów ba forum XXX w dniach i godzinach: xxxxxx.

to odpisz danej jednostce policji ,że ponieważ nie podali podstawy prawnej swego żądania ,ponieważ nie wiesz czy możesz udostępnić im te informacje zwracasz się z prośbą o wskazanie podstawy prawnej..:P a do tego czsu informacji nie udostępnisz... ;) - nic to de facto nie zmieni bo w \następnym telefonogramie będzie już wszystko podane, ale dasz "pstryczka w nos" policjantowi sporządzającemu telefonogram... bo dane i tak musisz podać..:)

prawdopodobnie telefonogram pisał jakiś "młody" policjant który robił to po raz pierwszy.... a nikt mu nie sprawdził co wypisuje tylko jakiś naczelnik bez czytania podpisał...

Powrót