Czy nabywca sztuki może pozostać anonimowy?

• Autor wątku Autor wątku nellngun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nellngun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, czy zakupując dzieło w galerii sztuki mam prawo pozostać anonimowy dla artysty, którego dzieło zakupiłem? Czy galeria musi udostępnić moje dane (dane kupującego) na prośbę artysty? Galeria i artysta podpisują umowę komisową, dzięki której galeria zobowiązuje się sprzedawać prace w swoim imieniu. Wydaje mi się, że kupując sztukę od pośrednika czyli galerii, moje dane powinny być poufne i znane tylko galerii.

Z poważaniem,

Ostatnia edycja:
nellngun napisał:
... Czy galeria musi udostępnić moje dane (dane kupującego) na prośbę artysty? ...
Jednym z praw autorskich osobistych jest prawo do nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.

Jeśli zajmowałbyś się zawodowo handlem sztuki to pośrednik jest zobowiązany podać Twoje dane.

A jeżeli nabywca chce pozostać anonimowy? Często słyszy się w prasie o sprzedaży znanych dzieł, "nabywca chce pozostać anonimowy". Tak naprawdę artysta podpisuje umowę sprzedaży z galerią nie bezpośrednio z nabywcą. Artysta oddaje pracę galerii i podpisuje umowę komisową na daną kwotę. Galeria sprzedaje dzieło osobie prywatnej. Czy ta osoba może zobligować galerię do tego aby jej dane były poufne? Często licytacji dzieł sztuki dokonuje się przez telefon w celu zachowania anonimowości. Rozumiem prawo nadzoru nad sposobem korzystania z utworu (nie mogę rozpowszechniać wizerunku pracy do celów zarobkowych itp, itd), ale w takim razie wychodziłoby na to, że jeśli odsprzedam pracę, którą zakupię w galerii wraz z certyfikatem oryginalności to muszę później poprosić autora (jeśli jeszcze żyje) o zgodę na odsprzedanie jej (a później mogę być zmuszony o podanie danych nowego właściciela), co mija się z tym jak funkcjonują rynek sztuki i obrót dziełami sztuki. Kolekcjonerzy kupują dzieła, a po latach wystawiają je na aukcje do domów aukcyjnych. Często słyszy się również, że wartościowe dzieło znika z rynku nawet na kilkadziesiąt lat by potem pojawić się gdzieś na aukcji od prywatnego kolekcjonera.
P.S. Dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
nellngun napisał:
... że jeśli odsprzedam pracę, którą zakupię w galerii wraz z certyfikatem oryginalności to muszę później poprosić autora (jeśli jeszcze żyje) o zgodę na odsprzedanie jej ...
Nie, nie musisz.
nellngun napisał:
... a po latach wystawiają je na aukcje do domów aukcyjnych. ...
Wtedy Dom aukcyjny musi odprowadzić należne wynagrodzenie twórcy lub jego spadkobiercom, w ten sposób jest zwolniony z informowania.

Powrót