czy nakaz wydany na zmarłą osobę przerywa bieg przedawnienia?

• Autor wątku Autor wątku noniewiemteraz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

noniewiemteraz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Stan faktyczny sprawy wygląda następująco:

Złożyłem pozew o zapłatę przeciwko dłużnikowi w 2007 r., sprawę wygrałem i otrzymałem prawomocny nakaz w 2008 r. Jednak przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego dowiedziałem się, że dłużnik zmarł jeszcze przed złożeniem pozwu.

Niestety odłożyłem sprawę na półkę i uznałem, że dług jest stracony, bo nie mogłem znaleźć spadkobierców. Zupełnie przypadkiem natrafiłem wczoraj na postanowieniu nabycia spadku po dłużniku.

I tu zaczyna się moje pytanie. Czy składając pozew i otrzymując nakaz na zmarłego dłużnika, przerwałem bieg przedawnienia, i czy okres przedawnienia, ze względu na nakaz będzie wynosił 10 lat?

Bardzo proszę o pomoc, bo jednak te kilkaset złotych z dużymi odsetkami piechotą nie chodzi, a z tego co wiem spadkobierca jest dobrze sytuowany.

Sąd nadał nakazowi zapłaty klauzulę wykonalności pomimo zgonu pozwanego ?

Doradca.Profes napisał:
Sąd nadał nakazowi zapłaty klauzulę wykonalności pomimo zgonu pozwanego ?

Nie jest to jakaś nadzwyczajna praktyka. Sądy nie sprawdzają często nawet czy numer PESEL jest prawidłowy, bo jeśli nie jest, to wierzyciel, a nie sąd, będzie miał problem z wszczęciem egzekucji.

noniewiemteraz napisał:
dłużnik zmarł jeszcze przed złożeniem pozwu.
Postępowanie z mocy prawa nieważne. Nie ma więc żadnych skutków prawnych wniesienia pozwu, w tym nie ma przerwania biegu terminu przedawnienia.

Ja bym spróbowała egzekwowac od spadkobierców, bo skoro masz tytuł, nic nie stoi na przeszkodzie egzekucji i rolą dłużników jest wystąpienie o stwierdzenie nieważności, a z moich doświadczeń dłużnicy często nie wnoszą o to, co powinni.

Niestety, aby wszcząć egzekucję na spadkobiercy muszę najpierw uzyskać klauzulę na nakazie na spadkobiercę. Składając wniosek o nadanie klauzuli na spadkobiercę do wniosku załączyć trzeba postanowienie o nabyciu spadku. Sąd otrzymując takie dokumenty z urzędu uchyli błędnie wystawiony nakaz.

Moim pomysłem był pozew przeciwko spadkobiercy, ale tylko w momencie, gdyby dług nie był przeterminowany. Stąd miałem nadzieję, że wydany prawomocny nakaz przedłużył mi automatycznie okres przedawnienia.

Jednak muszę zgodzić się z opinią, że nakaz wydany po śmierci dłużnika z mocy prawa jest nieważny, a w związku z tym dług jest przedawniony.

Dzięki za wszelkie info.

Powrót