Czy należy mi się kindergeld i inne zasiłki?

• Autor wątku Autor wątku gola220386
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gola220386

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mam 29 lat, rozwódka od 2 lat, mam córkę 8letnią. Niedawno poznałam faceta, polaka mieszkającego w Niemczech od kilku lat. Dwa miesiące temu przyjechałam do niego, córka została w Polsce z babcią, żeby skończyć szkołę. Myślałam że przez ten czas znajdę jakąś pracę, żeby całkowicie nie obciążać kosztami siebie i córki, swojego faceta. On zarabia 1500 euro, mieszkanie go kosztuje 600, jeszcze ma alimenty i kredyt, więc na życie nie wiele zostaje. Ja dopiero zaczęłam uczyć się języka Niemieckiego jak go poznałam, dlatego też ciężko mi pracę znaleźć. Mam od niedawna taką na kilka godzin tygodniowo Teilzeit, chyba tak to się nazywa. Chcę przywieźć tutaj córkę, zameldować zapisać ją do szkoły. Moje pytania:
1. Czy należy mi się kindergeld?
2. Co z ubezpieczeniem? Bo w tej pracy mam ubezpieczenie tylko od wypadku w pracy. Co z ubezpieczeniem na dziecko?
3. Czy cokolwiek mi się należy po tak krótkim czasie?
Pomóżcie proszę.

Jak bedziesz tu zameldowana z dzieckiem, to dostaniesz Kindergeld. Z zasilkami to juz o wiele trudniejsza sprawa. Jesli mieszkasz z kims razem, kto ma wlasne zarobki, to urzedy beda was traktowac jako "wspolne gospodarstwo domowe" i dzielic wszystkie zarobki osiagane w gospodarstwie domowym na was.
Jesli chodzi o ubezpieczenie: dopoki nie podejmiesz pracy, w ktorej zarabia sie powyzej 450 euro miesiecznie, nie bedziesz miec ubezpieczenia, a osoby zameldowane w Niemczech i majace tu pobyt staly, musza miec niemieckie ubezpieczenie. Im dluzej bedziesz bez tego ubezpieczenia, tym wieksze beda potem problemy, bo kasa chorych niemiecka bedzie mogla zadac wstecznego uiszczenia skladek.
A tak na dzien dobry nie ma niestety w Niemczech zadnych zasilkow

Dziękuję za informację.
Jeszcze mam pytanie: w urzędzie powiedziano mi że mam trzy miesiące na znalezienie pracy i jeżeli nie znajdę do tego czasu to sama będę musiała płacić za swoje ubezpieczenie. A co wtedy z ubezpieczeniem dziecka, czy to podchodzi pod moje ubezpieczenie, czy będę musiała osobno za siebie i za dziecko płacić?

Jesli to bedzie tzw. ubezpieczenie panstwowe (koszt ok. 160 euro miesiecznie), np. w AOK, to nieletnie i uczace sie dziecko jest podciagane bezplatnie pod ubezpieczenie rodzica

Powrót