Czy należy mi się spadek?

• Autor wątku Autor wątku poprosru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poprosru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
sześć lat temu zmarł mój ojciec ,nikt nie powiadomił mnie i mojej siostry o jego śmierci może dlatego ze jesteśmy dziećmi z pierwszego małżeństwa .Nasza mama wzięła rozwód w latach 70 sad orzekł że z winy ojca i teraz moje pytania:czy należy nam sie cokolwiek po ojcu?nie wydziedziczono nas ,czy należałoby nam sie coś jezeli ojciec zdał część gospodarki na renetę?byłam w gminie gdzie mieszkał mój ojciec tam poinformowano mnie że mój przyrodni brat wyprzedaje ziemie ,skierowano mnie z gminy do sądu do ksiąg wieczystych tam widnieje tylko mój przyrodni brat a my po prostu nie istniejemy bardzo proszę o poradę co mam zrobić????:(

mam nadzieje ze ktoś podpowie mi co mam robić:(

Jesli nie bylo stwierdzenia nabycia spadku to macie 6 m-cy odkad dowiedzieliscie sie o smierci ojca zeby spadek przyjac lub odrzucic. Jesli minelo te pol roku to i tak przyjeliscie spadek i jestescie spadkobiercami. Jesli tamta rodzina juz stwierdzenie zrobila to trzeba je wzruszyc na mocy 679 kpc wykazujac swoje pokrewienstwo ze zmarlym aktami stanu cywilnego. Jak byl testament to o zachowek walczyc.
Tak czy siak wezcie prawnika, bo jak jest majatel to jest sie o co bic.

Bardzo dziękuje pozdrawiam i życzę miłego dnia

Powrót