Czy należy mi się zachowek ?

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Mama zmarła zdążyła zrobić bratu darowiznę na dom kilka działek, testamentu nie było. Jest nas tylko dwóch synów. Czy należy mi się zachowek ? Jeżeli tak to w jakim procencie ? Może ktoś wie jak to wyliczyć ?

Zachowek wynosi połowe z tego co nalezałoby sie Tobie jako spadkobiercy po mamie

Ostatnia edycja:
Czyli może być ta połowa materialna (np pół domu) jak i wycena polowy wszystkiego i obowiązek spłaty na moją korzysc ?

Soniak87 napisał:
Czyli może być ta połowa materialna (np pół domu) jak i wycena polowy wszystkiego i obowiązek spłaty na moją korzysc ?
Wartość nieruchomości i innych przedmiotów oraz środków pieniężnych przekazanych w darowiźnie przez pana mamę pana bratu podlega doliczeniu do spadku na potrzeby obliczenia zachowku. W celu obliczenia zachowku przyjmuje się, że przedmioty te były własnością spadkobiercy w dniu jego śmierci. Tak jak napisała @ABY zachowek to połowa tego co spadkobierca otrzymałby gdyby nie darowizny/testament. Wobec tego trzeba by dodać do siebie wartość wszystkich darowizn dokonanych przez pana mamę (wartość działek, sumy pieniężne) na rzecz pana brata i podzielić tę wartość na 4. Wynik podziału da kwotę zachowku. Oczywiście to przy założeniu, że w masie spadkowej nie było nic, nie jest Pan osobą niegodną dziedziczenia, nie otrzymał Pan darowizn od swojej matki oraz, że spadkobierców było tylko dwóch (Pan i pana brat).

Witam ponownie dowiedziałem się, że mama zrobiła bratu darowiznę domu budynków gospodarczych wraz z działką na której wszystko stoi oraz inna działkę bez zabudowań. Brat jest kawalerem ma powyżej 18 lat ja również mam więcej jak 18l lat obaj jesteśmy zdolni do pracy. Co znaczy, że mogę być osoba niegodna ? Jestem synem którego specjalnie pominęła. Testamentu nie było tylko darowizna spisana u notariusza ponieważ w księgach wieczystych jest już brat a nie mama. Jeszcze do pytam czemu wartość darowizny dzieli się na 4 ? Tak jest nas tylko dwóch nie ma nikogo więcej. Na jednej z działek jest dom mieszkalny 3 garaże budynek gospodarczy na drugiej jest łąka. Nie wiem co dokładnie ta darowizna zawiera brat nie chce jej udostępnić. Myślę że darowizna nie zawierała sum pieniężnych więc tu pojawia się inny problem mianowicie co z pieniędzmi z konta bankowego skoro brat jest uposażony i wyda wszystko przed rozprawą o nadanie spadku ?

Ostatnia edycja:
Soniak87 napisał:
Co znaczy, że mogę być osoba niegodna ?

"Spadkobierca może być uznany przez sąd za niegodnego w trzech przypadkach, tj. jeżeli: Dopuścił się umyślnie ciężkiego przestępstwa przeciwko spadkodawcy. Podstępem lub groźbą nakłonił spadkodawcę do sporządzenia, lub odwołania testamentu albo w taki sam sposób przeszkodził mu w dokonaniu jednej z tych czynności"

Nic takiego nie miało miejsca.

Soniak87 napisał:
Jeszcze do pytam czemu wartość darowizny dzieli się na 4 ? Tak jest nas tylko dwóch nie ma nikogo więcej.

Bo wysokość zachowku to połowa tego, co należałoby się spadkobiercy. Gdybyś dziedziczył to należałaby ci się połowa, połowa połowy to 1/4.

Rozumiem dziękuję za pomoc.

Gdzie mogę sprawdzić tak aby być pewnym co konkretnie zawiera darowizna jeżeli brat nie chce mi jej udostępnić ? Czy skoro tylko on figuruje w księdze wieczystej tzn ze to co w księdze jest darowizną i to powinienem wycenić ?

Soniak87 napisał:
Czy skoro tylko on figuruje w księdze wieczystej tzn ze to co w księdze jest darowizną i to powinienem wycenić ?
W elektronicznej księdze wieczystej jest udostępniana informacja na jakiej podstawie prawnej ktoś stał się właścicielem. Jeżeli brat stał się właścicielem na podstawie umowy darowizny to powinna być o tym wzmianka wraz z informacją o kancelarii notarialnej gdzie sporządzono umowę. Brat nie musi udostępniać umowy. W czasie sprawy o zachowek może Pan wnosić o udostępnienie akt księgi wieczystej w wydziale ksiąg wieczystych sądu rejonowego, który są prowadzi.

Powrót