Czy należy mi się zasiłek dla bezrobotnych?

• Autor wątku Autor wątku chemicznawojna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
chemicznawojna

chemicznawojna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Od 5-go marca 2014-go roku pracowałem w Zakładzie Pracy Chronionej jako konsultant na podstawie umowy o pracę na cały etat. Niestety pod koniec sierpnia zachorowałem i do lutego pozostawałem na zwolnieniu lekarskim. Uzgodniliśmy z pracodawcą, że dalsza współpraca nie ma sensu i pod koniec lutego rozwiązaliśmy za porozumieniem stron umowę, która faktycznie ustanie z końcem marca - do tego czasu będę pozostawał na urlopie. Czy należy mi się zasiłek dla bezrobotnych?

Czyli rozumiem, że okres zatrudnienia wyniesie 5.03.2014r.-31.03.2015r., w tym sierpień`2014r. - luty`2015 zasiłek chorobowy, którego podstawa wymiaru, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenie społeczne liczona od tzw. najniższej krajowej?
Jakieś urlopy bezpłatne?

Tak, okres zatrudnienia wyniesie 5.03.2014 - 31.03.2015. Kwota jaką miałem zapisaną w umowie, to 1800zł brutto, więc to chyba trochę więcej, niż najniższa krajowa. Nie wiem, czy obecnie część urlopu, który odbywam nie jest w formie bezpłatnej, bo wątpię, abym wypracował sobie prawo do aż tak dużej puli urlopu płatnego.

chemicznawojna napisał:
Nie wiem, czy obecnie część urlopu, który odbywam nie jest w formie bezpłatnej, bo wątpię, abym wypracował sobie prawo do aż tak dużej puli urlopu płatnego.
Żeby otrzymać prawo do zasiłku musisz przepracować co najmniej 365 dni z minimalnym wynagrodzeniem w okresie bezpośrednich 18 miesięcy przed rejestracją w PUP (zasiłek chorobowy, którego podstawą była co najmniej tzw. najniższa krajowa także się wlicza).
I teraz istotne jest czy i ile wyjdzie tego urlopu bezpłatnego, bo z kolei okres urlopu bezpłatnego nie wlicza się do okresu uprawniającego do zasiłku, czyli tych 365 dni.

Jeśli podczas przebywania na L-4 "naliczają" się również dni urlopowe, to być może uda mi się zamknąć w tych 365-ciu dniach, ale chyba nie jestem na tyle naiwny, żeby wierzyć w tak utopijną wizję. Na zwolnieniu lekarskim byłem do 22.02, propozycja obustronnego rozwiązania umowy od mojej przełożonej przyszła do mnie 2.03, odesłałem ją podpisaną po kilku dniach. Oczywiście od 23.02 kiedy powinienem w pracy się stawić, to w tej pracy nie przebywałem i teraz kwestia, jak te dni zostaną przez pracodawcę określone.

chemicznawojna napisał:
propozycja obustronnego rozwiązania umowy od mojej przełożonej przyszła do mnie 2.03(...) Oczywiście od 23.02 kiedy powinienem w pracy się stawić, to w tej pracy nie przebywałem...
Wiesz, że w tej sytuacji pracodawca ma prawo wstawić Ci nieobecność nieusprawiedliwioną i rozwiązać umowę bez wypowiedzenia z winy pracownika tzw. potocznie "dyscyplinarka". Jeśli aktualnie po takim czasie od 23.02 udzieli Ci urlopu bezpłatnego, to będzie to jego dobra wola.

Natomiast w przypadku rozwiązania stosunku pracy na mocy porozumienia stron i tak otrzymasz zasiłek dopiero po 90 dniach od rejestracji i o tyle też będziesz go krócej pobierał.

Ostatnia edycja:
Drugie dno tej sytuacji jest takie, że to ja najpierw wyszedłem z inicjatywą wypowiedzenia umowy, ale z racji tego, że mój etat jest rozłożony na dwie spółki w owej firmie, więc zrobiłem to rzekomo nieumiejętnie i pracodawca mnie o tym poinformował, jednocześnie proponując rozwiązanie umowy za porozumieniem stron na co przystanąłem. Czyli w tym optymistycznym wariancie ewentualny zasiłek dla bezrobotnych będzie mi przysługiwał w okolicach mocno zaawansowanego lata i skończy się trzy miesiące wcześniej, a więc trzy miesiące krótszy zasiłek, będzie docelowo zasiłkiem trzymiesięcznym, zgadza się? Obwarowania prawne wynikające z prawa pracy są dla mnie wciąż lądem nieodkrytym...

Zgadza się, jeśli na terenie Twojego powiatu zasiłek dla bezrobotnych jest przyznawany na okres 180 dni.

Ostatnia edycja:
Rozumiem. A tak, żeby już wyczerpać temat, to czy gdyby pierwotna wersja z wypowiedzeniem umowy przeze mnie weszła w życie, to czy w tej sytuacji miałbym prawo do zasiłku? Podejrzewam, że nie, ale chcę się upewnić.

chemicznawojna napisał:
gdyby pierwotna wersja z wypowiedzeniem umowy przeze mnie weszła w życie, to czy w tej sytuacji miałbym prawo do zasiłku?
Tak, ale po 90 dniach i o tyle też krócej.

Ok, dziękuję za informacje.

Powrót