W
Wiśniowysad
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam wszystkich serdecznie. Mam pewien problem i liczę, że ktoś doradzi mi co powinnam zrobić. Otóż mam przepracowane na terenie Niemiec w ciągu dwóch lat ponad rok pracy. Pracowałam w dwóch różnych miejscach, ostatnią umowę musiałam rozwiązać ponieważ miałam problemy ze zdrowiem. Wróciłam do Polski, rejestrując się w urzędzie pracy i aby uzyskać prawo do zasiłku musiałam złożyć wszystkie stosowne dokumenty dotyczące pracy w Niemczech w Wojewódzkim urzedzie pracy. Pracowałam na umowach o pracę, wszystkie składki były odprowadzane więc to tylko kwestia czasu abym otrzymała druk unijny ( Powiedziano mi że to tzw europejskie świadectwo pracy) I tu zaczyna się mój problem. Mam możliwość powrotu do Niemiec, wynajęcie pokoju i pomoc w załatwieniu tam wszystkich spraw. Chciałabym wrócić i pobierać tam niemiecki zasiłek skoro mi się należy. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda od strony prawnej, jak długo czeka sie na taki zasiłek, czy biorą pod uwagę to, że zwolniłam się sama z ostatniej pracy.No i jak będzie wyglądać załatwienie sprawy w Polsce. Z góry dziękuję