czy należy się renta

• Autor wątku Autor wątku asia.s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia.s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.mam pytanie, czy należy mi się jakakolwiek renta, gdyż w sierpniu 2007r.mój tato prowadząc ciężarówkę dostał wylewu krwi do mózgu,44 godziny później zmarł,zdarzyło się to wszystko w Anglii. Zdążył się załadować i przejechać 4 km,niestety przy wypisywaniu protokołu komisja uznała to jako śmierć naturalna. mieliśmy już 3 sprawy z ZUS-em i Pani sędzia powiedziała,że nie należy mi się nic,bo brakuje Tacie 3 miesiące do pełnych pięciu lat pracy w ostatnim dziesięcioleciu. Walczymy o tą rentę już od września 2007 r. jestem z mama zrozpaczona,nie mamy pieniędzy,mama zarabia ok 1000 zł,z czego mamy żyć ? ! co robić ? Renta była by tylko dla mnie,gdyż rodzice nie mieli ślubu. Asia-16 lat.

Zatrudnienie za granicą? Może coś z tamtego "ZUSu"?

Przepisy bardzo jasno okreslaja, iz okres wymaganych 5-ciu lat w odniesieniu do osób, u których niezdolność do pracy powstała po ukończeniu 30. roku życia, musi przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przypadającego przed dniem zgłoszenia wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy. Jest to niezbedne do przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, a spelnienie tego warunku jest z kolei niezbedne do uzyskania renty rodzinnej.
Przykro mi, ale nie przypominam sobie zadnych wyjatkow od tej zasady.

Nie,tata pracował w Polsce.

Renta sie nie nalezy. Przykro mi...

asia.s napisał:
proszę o odpowiedź!

W tym przypadku należałoby wystąpić do Prezesa ZUS o rentę rodzinną wyjątkową ale warunek jest by dziecko się uczyło oraz sytuacja materialna ma również duże znaczenie.

Witam, mam 21 lat, nadal sie ucze. Moj tata zmarl w grudniu 2008 roku.:sad: Byl niemcem, mieszkał w Polsce, otrzymywal niemiecka rente z Niemiec co miesiac na konto w Polsce. Czy mnie jako jego corce nalezy sie renta ? jesli tak, to prosze napisac cos wiecej ..co mam zrobic zeby taka rente dostawac ? dokad sie udac ?

dziekuje z gory za odp. Prosze odpisac na adres e-mail : 19andzia88@wp.pl

Sprawa powinna być wyjaśniona w niemieckiej instytucji ubezpieczeniowej.

Powrót