Czy należy się zachowek

• Autor wątku Autor wątku ad68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ad68

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Jestem jedynym żyjącym dzieckiem, brat zmarł na białaczkę 17 lat temu, zostawił dwoje dzieci, jedno z dzieci jest w śpiączce i jest ubezwłasnowolnione. Dzieci są już pełnoletnie. Ostatnio dowiedziałam się, że moja mama spisała testament. Dom, który jest wyłączną jej własnością zapisała na dzieci brata, mnie dostał się samochód 6 letni, Dacia Sandero którym mama w tej chwili jeździ i nie wiadomo, ile lat będzie miał po jej śmierci. Mam pytanie, czy po śmierci mamy należy mi się zachówek? Uważam taki podział za bardzo niesprawiedliwy.

Roszczenie o zachowek jeszcze nie powstało. Za wcześnie przychodzisz z pytaniem. Testament w każdej chwili może zostać zmieniony lub unieważniony.

:) ja znam swoją mamę, ona nie zmienia zdania, zresztą oficjalnie nam to zakomunikowała. Natomiast chodzi mi o stronę prawną, czy w takiej sytuacji należy się czy nie.

Jeśli majątek jaki nabędziesz w wyniku dziedziczenia nie wyczerpie Twojego roszczenia o zachowek, to będzie przysługiwało jego uzupełnienie.

Dzięki, o taką informację mi chodziło. Nie byłam pewna, czy jeżeli dostanę coś (w tym wypadku stary samochód), nie wykluczy mnie z ubiegania się w razie potrzeby o zachówek.

Teraz za wcześnie o tym mówić. Z upływem lat wartość samochodu będzie maleć, a wartość nieruchomości pewnie wzrastać. Tak mówi obserwacja rynku i logika. Jak będzie, to zobaczymy.

Powrót