Czy nam się należy rodzinne HOLANDIA

• Autor wątku Autor wątku Zrozpaczona37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zrozpaczona37

Użytkownik
Odpowiedzi
89
Nasza sytuacja wygląda nastepująco, mój partner pracuje od stycznia 2013roku w Holandii i ma zalożoną własną firmę. W tym roku urodziło nam się wspólne dziecko i dlatego został mi zabrany zasiłek rodzinny na dwoje moich dzieci z poprzedniego małzeństwa. Pani w GOPS powiedziała że możemy się starać o rodzinne w Holandii nawet na moje dzieci czy jest to mozliwe? My nie jesteśmy małżeństwem, mieszkamy razem i mój obecny partner utrzymuje nas, ja pobieram alimenty w kwocie 800zl miesięcznie.

Należy się zasiłek dla wspólnego Państwa dziecka, a także dla dzieci z innego związku, jeżeli NIE ukończyły 18 rok życia i mieszkają wspólnie z Państwem.
To, że nie jesteście małżeństwem nie jest przeszkodą aby pobierać świadczenia.
Oprócz zasiłku rodzinnego, można także otrzymać dodatek na dzieci tzw. Kindgebonden budget. Dodatek ten jest przyznawany zazwyczaj automatycznie, jeżeli nie zostanie przyznany automatycznie z zasiłkiem rodzinnym, należy wystąpić do urzędu o to świadczenie.

Dziękuje za odpowiedź, a chciałabym wiedziec jescze gdzie mój partner musiałby się udać żeby to wszystko załatwic i jakie dokumenty itp będa nam potrzebne?

no trudno jest na forum przedstawić dokumenty, najlepiej skontaktować się z holenderskim urzędem w tej sprawie lub z jakaś kancelarią która dokonuje takich czynności.

Powrót