czy nastąpiło przedawnienie?

• Autor wątku Autor wątku adziu1971
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adziu1971

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam, ponad 10 lat temu skierowałem sprawę do sądu cywilnego o odszkodowanie z tytułu kradzieży i kasacji samochodu, zapadł wyrok nakazujący zapłatę określonej kwoty wraz z odsetkami ustawowymi,wyrok ten uzyskał klauzulę natchmiatowej wykonalości, oczywiście szbko udałem się do komornika po odzyskanie moich zasądzonych pieniędzy,ale okazało się że nie ma z czego ściągnąć gdyż delikwent nie ma zadnego dochodu.
od tego czasu mineło prawie 15 lat, czy wobecnej chwili wyrok ten jest jeszcze prawomocny,nadmienie że w tym czasie nie zgłosiłem sprawy do komornika, gdyż mój dłużnik jest nie osialny (i nie wiem czy wypłacalny).
proszę o dopowiedz

tak, co nie znaczy, że nie może Pan złożyć wniosku egzekucyjnego u komornika

a jak nie wie Pan gdzie mieszka dłużnik to są dwa wyjścia:
-albo ''wymyśli sobie Pan jakiś adres''-najlepiej ostatni aktualny
-albo złoży Pan wniosek do Sądu o ustanowienie kuratora dla nieobecnego dłużnika, celem prawidłowego doręczenia..

dziękuję za szybką odpowiedz
-zastanawiam się jednak czy koszty komornicze które ponosę nie będą daremne, bo w jaki sposób zostaną ścigniete pieniądze skoro nie ma dłużnika pod starym adresem (co mi to wzasadzie da?) a komornik pewnie weźmie jakąś sumę (zaliczkę komorniczą) za próbę ściągnięcia długu
-a co mi to da jeżeli zostanie ustalony kurator ......... proszę o rozwinięcie wądku bo jestem całkowitym laikem pod tym wzgędem

Może się Pani przejść po kancelariach komorniczych w miejscu ostatniego miejsca zamieszkania dłużnika, okazać tytuł wykonawczy i poprosić o wskazanie, czy przeciwko dłużnikowi prowadzone są aktualnie jakieś postępowania, jeżeli tak to na jaką kwotę i czy są skuteczne..art 760 ze znaczkiem 1 kpc..t
niektórzy komornicy pobierają za taką informację (pisemną) opłatę
(za czynności niebędących czynnościami egzekucyjnymi )wynoszącą 3% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za każdą rozpoczętą godzinę - ok 81, 50 zł.

dziekuję za podpowiedz
a co z tym kuratorem jeki jest cel ustanawiania kuratora?

Powrót