Czy nauczyciel ma prawo żądać powodu nieobecności i odmówić usprawiedliwienia jej?

• Autor wątku Autor wątku kacper.r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacper.r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy nauczyciel ma prawo żądać powodu nieobecności i odmówić usprawiedliwienia jej. Nie ma takiego wymogu w statucie szkoły,a żadne przepisy o tym nie mówią.

Nie może żądać powodu. Jeżeli rodzice niepełnoletniego ucznia lub pełnoletni uczeń wystawią usprawiedliwienie nauczyciel nie może weryfikować jego powodu.

Ty masz obowiązek się usprawiedliwić (mam nadzieję, że to jest w statucie Twojej szkoły), a nauczyciel powinien to uznać. Jeśli wymaga powodu (tak jak wyżej) powinien wskazać podstawę do stawiania takich wymogów.

kacper.r napisał:
Nie ma takiego wymogu w statucie szkoły,a żadne przepisy o tym nie mówią.

Wówczas musisz sięgnąć do Słownika Języka Polskiego i przeanalizować co się kryje pod słowem "usprawiedliwienie":
1. «wyjaśnienie, zwykle pisemne, czyjejś nieobecności gdzieś»
2. «to, co uzasadnia czyjeś postępowanie, jakieś działanie lub stan rzeczy»

Jeżeli nie mamy prawnej definicji "usprawiedliwienia" to opieramy się o powyższe znaczenie słowa. Masz prawo odmówić powodu nieobecności a nauczyciel uznać taką nieobecność za nieusprawiedliwioną. Nie będzie "usprawiedliwieniem" żądanie uznania nieobecności za usprawiedliwioną bez podania przyczyny.

Ostatnia edycja:
Czy statut jakkolwiek reguluje sprawę usprawiedliwień (już pomijając obowiązek lub jego brak co do podawania powodu)?

Statut szkoły jest dokumentem wewnętrznym i odrębnym dla każdej szkoły. Oceniać go można tu jedynie pod względem zgodności z prawem i nie można nic o nim powiedzieć nie znając jego treści.

Ostatnia edycja:
Dlatego kieruję w domyśle kierowałem pytanie do autora, aby sprawdził swój statut i poinformował o jego treści.
Nie skonkretyzowałem pytania, dodając że mam na myśli statut szkoły autora.

Post jest bezpośrednio pod moim wiec odebrałem jako pytanie do mnie.

Nie to było w mojej intencji, więc pomińmy to i poczekajmy na odpowiedź autora.

Nie,w statucie nie ma żadnej wzmianki o usprawiedliwieniu.

Jeśli statut nic nie reguluje, to nie pozostaje nic innego, jak iść z tym problemem do dyrekcji, która powinna zajmować się rozstrzyganiem takich problemów i która odpowiada za kształt statutu. Myślę. że dobrze byłoby, abyś poszedł z rodzicem, aby "podnieść wagę problemu".
Domyślam się, że wychowawca odpada, bo to u niego próbujesz się usprawiedliwić.

Powrót