Czy nie uznałem dlugu ?

• Autor wątku Autor wątku yyrex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yyrex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Po sześciu latach firma windykacyjna upomniała się o rzekomy dług , chodzi o ubezpieczenie samochodu , wiem ze po trzech latach takie roszczenie mogę przedawnić jeżeli dojdzie do rozprawy sądowej - u mnie minęło sześć i wszystko niby ok , tylko ze nie wytrzymałem i na któryś z kolei list (zwykły nie polecony) z pogróżkami od tejże firmy odpisałem e-mailem .
I tu mam prośbę , czy tymże e-mailem przypadkiem nie uznałem długu

Szanowna firmo PRESCO
Proszę nie wysyłać o mnie tych waszych wezwań do zapłaty,żadnych pieniędzy Wam nie zapłacę gdyż roszczenia są bezpodstawne ,proszę wysłać sprawę do sądu - jeżeli macie taki zamiar , wówczas będę wiedział co zrobić.
Co prawda nie muszę tego robić ale wyjaśnię Wam iż gdy przyszedł termin zapłaty za kontynuacje ubezpieczenia w firmie LINK4 zadzwoniłem do w/w firmy i poinformowałem ich ze samochód został zezłomowany i wyrejestrowany (DECYZJA NR WK5500K/CMW4235/04) pani konsultant odpowiedziała mi że w takim przypadku uważa sprawę za zakończona (W LINK4 jest notatka o takiej rozmowie).
Nigdy nie dostałem żadnego ponaglenia do zapłaty lub jakiejkolwiek informacji ze posiadam jakiś dług w w/w firmie.
I jeszcze istnieje możliwość oddalenie powództwa z powodu przedawnienia należności

to ze napisales to nie znaczy ze uznajesz dlug tylko wazne co napisales a tu niema slowa ze bedziesz placil.Windykacja bedzie dalej cie nekac i moze zglosic do sadu liczac ze nie zdarzysz zlozyc sprzeciwu wiec pilnuj korespondencji zeby czegos nie przegapic a moga na jakis czas dac spokoj i znowu atakowac

1) Tu: "roszczenia są bezpodstawne" ... nie masz racji.

Roszczenia nie jest bezpodstawne, ponieważ zobowiązanie do zapłaty nadal jest i jak zapłacisz nikt Ci tych pieniędzy nie odda - podstawa prawna roszczenia jest :) Ono się jedynie przedawniło, a skutek jest taki, że wierzyciel nie może sądownie zmusić Cię do wykonania zobowiązania - sąd, w momencie kiedy podniesiesz zarzut przedawnienia, oddali powództwo ... ale jeżeli tego nie zrobisz, nakaże dług zapłacić.

2) Żeby przerwać bieg przedawnienia, dług musi być uznany, nim przedawnienie nastąpi :) To, że napisałeś, że wiesz o swoim zobowiązaniu, w tym momencie nie wpływa na przedawnienie, które już nastąpiło. Jedyne czego musisz pilnować, to tego, żeby nie otrzymać nakazu spłaty od sądu.

3) Skontaktuj się z LINK4, ponieważ o ile firmy windykacyjne polują na roszczenia przedawnione, o tyle nie spotkałem się żeby żądali zapłaty od kogoś, kto nie ma długu - więc najprawdopodobniej w LINK4 ktoś nie "zakończył sprawy".

Pozdrawiam :cool:

Ostatnia edycja:
1.czy wysłałeś kopię wyrejestrowania auta do link4 jeśli nie,to sprawa nie będzie zamknięta!.
2.pewnie stąd te pisma do ciebie są wysyłane

Nic do LINK 4 nie wysyłałem bo Pani konsultant nie domagała sie tego ,ale najwidoczniej była niekompetentna a później , po 6-ciu latach ktoś sie dopatrzył ze brakuje takiego dokumentu i widząc ze dług jest przedawniony sprzedał go firmie presco .
Oczywiście wyśle firmie LINK 4 kopię wyrejestrowania samochodu - już wziąłem kopie z wydziału komunikacji i poczekam
Dziękuję wszystkim za odpowiedź

Powrót