Czy niemiecka policja przy kontroli moze zarzadac pieniedzy za grzywne koszty sądowe?

• Autor wątku Autor wątku 1xgośćx1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1xgośćx1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam ostatnio jak byłem w niemczech to troche nabroiłem jak zwykłe polaczysko kradłem w kauflandzie i mnie złapano była policja spisali mnie i puscili potem przychodziły do mnie listy z niemiec do polski z tego co z nich zrozumialem ze mam zaplacic grzywne koszty sadowe i cos tam jeszcze i pytanie brzmi czy jak bym pojechał sobie do niemiec teraz czy jak by mnie kontrolowala policja moga zarzadac zapłaty tych kar ??? z góry dziekuje

Z tego co napisałeś nie wynika, co właściwie dostałeś; tzn. co to były za pisma. Być może jest to tzw. "Strafbefehl" (nakaz karny), czyli orzeczenie sądu wydane bez rozprawy, którym zostałeś ukarany grzywną. Jeśli tak, to sprawa ma się następująco: Ta grzywna orzeczona jest w stawkach dziennych (np. 30 stawek dziennych po 20,- Euro, razem 600,- Euro grzywny). Jeśli skazany, wezwany do zapłaty takiej grzywny, jej nie zapłaci, to sąd wydaje postanowienie o zamianie tej grzywny na areszt (więzienie, pozbawienia wolności) 30 dni; tyle dni, ile stawek dziennych. Następnie skazany wzywany jest do stawienia się w zakładzie karnym do odsiedzenia tych 30-tu dni. Jeśli się nie stawi, sąd wydaje nakaz aresztowania (Haftbefehl). I właśnie wówczas istnieje możliwość aresztowania przez policję przy pierwszej lepszej kontroli. Jest jeszcze inna możliwość: Być może, sąd warunkowo umorzył postępowanie na podstawie § 153 StPO (niem. kodeks postępowania karnego) nakazując obwinionemu zapłatę jakiejś kwoty do kasy sądu. Jeśli zapłata nie nastąpiła, a zatem nie został spełniony warunek umorzenia, sąd podejmuje postępowanie i wyznacza rozprawę; może w tym stadium wydać nakaz aresztowania. Jeśli napisałbyś konkretnie, jakie pismo dostałeś z niemieckiego sądu, nie potrzebne byłoby to spekulowanie. W każdym razie za same koszty postępowania policja nie może Cię zatrzymać. Koszty postępowania zciąga się w trybie egzekucyjnym, tzn. przez komornika, a ponieważ mieszkasz w Polsce, zciągnięcie tych kosztów powierzone zostałoby polskiemu urzędowi skarbowemu, który w Polsce egzekwuje także należności urzędów innych państw Unii Europejskiej. Tak, czy owak: Istnieje możliwość, że wcześniej, czy później może być wydany nakaz aresztowania Ciebie, jeśli nie zapłaciłeś grzywny orzeczonej w nakazie karnym albo jeśli nie zapłaciłeś tej kwoty, której zapłata była warunkiem umorzenia postępowania zgodnie z § 153 StPO. Powinieneś przynajmniej dokładnie przecyztać to, co dostałeś z Niemiec; znalazłbyś tam pouczenia, które odpowiadają temu, co Ci tu napisałem.

Ostatnia edycja:
Powrót