Czy obecnie "dyscyplinarka" nadal jest traktowana poważnie?

• Autor wątku Autor wątku ppilar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

ppilar

Użytkownik
Odpowiedzi
376
Czy w dzisiejszych czasach zwolnienie dyscyplinarne to nadal duża skaza w "papierach" i realnie utrudnia zdobycie kolejnej pracy, czy może obecnie nikt już na coś takiego nie zwraca uwagi? Załóżmy, że kandydat na pracownika przechodzi pomyślnie procedurę rekrutacyjną i podpisuje umowę. Przecież dopiero w tym momencie (kiedy już został wstępnie zaakceptowany) nowy pracodawca ma jakikolwiek wgląd w jego dokumentację, w tym jego poprzednie świadectwa pracy. Czy faktycznie zdarza się, że już po zaproponowaniu stanowiska, przejrzeniu świadectw pracy i natrafieniu w jednym z nich na taki "kłopotliwy wpis" pracodawca zmienia zdanie i odrzuca wstępnie przyjętego kandydata?

Wiem jak to jest ze studiami kiedy to z jednych miałam wyrzucenie dyscyplinarne i nie przeszkadzało mi to w podjęciu innych ale mysle,że jeśli ktos da Ci szansę na pracę w nowym miejscu to nie zwróci uwagi na dyscyplinarkę z poprzedniej pracy bo wszystko zależy od tego za co była dyscyplinarka. Jeśli za np łapanie współpracowniczek za tyłek to dobrze,że nie oddano tego do sądu jako przestępstwo na tle seksualnym a co innego dyscyplinarka za nagminne spóźnianie się do pracy czy rozmowa na zakazane tematy np o poczuciu niesprawiedliwości związanego z płacą.
Wszystko zależy od tego za co to było i po co. Chyba nie zwraca się na to uwagi w zależności też na jakie stanowisko się aplikuje. Jeśli wymagana jest nieposzlakowana opinia-przemyśl to czy to nie będzie trudem.

tomcraft napisał:
Wszystko zależy od tego za co to było i po co
W świadectwie pracy wskazuje sie tylko podstawę prawną rozwiązania umowy o prace = nie opisuje sie za co została rozwiązana umowa o prace.
Kandydat zawsze może skłamać, że zgubił i nie przedstawić takiego świadectwa , może to jednak wpłynąć na uprawnienia pracownicze.
Jednym pracodawcom przeszkadza , a inni wprost nawet namawiają pracownika żeby np. porzucił prace u innego pracodawcy i podjęli prace u niego.

Powrót