Czy obywatelstwo Niemieckie ulega przedawnieniu np po 10 latach?

• Autor wątku Autor wątku qba.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qba.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Nie bedac jeszcze pelnoletnim dzieki otrzymalem obywatelstwo niemieckie (jako drugie - razem z polskim) w linii: ja<- moja mama<- moj dziadek (jej ojciec) ktory urodzil sie Bytomiu za czasow jeszcze niemieckich.
Z mama otrzymalismy niemiecki paszport a takze dokument STAAT, ktory to wazny byl na 10 lat.

I teraz moje pytanie: skoro wygasla waznosc dokumentu STAAT (paszportu rowniez) to juz moge mowic ze mam tylko polskie obywatelstwo (a niemieckiego juz nie mam)?

Moje pytanie zwiazane jest z tym ze obywatelstwo wyrabialismy by miec mozliwosc pracy w Niemczech czy Holandii - nie ze wzgledow jakis ideologicznych. Wciaz mieszkamy w Polsce a mnie osobiscie troche "uwiera" fakt obywatelstwa niemieckiego.

juz kiedys pisalam o tym..cala moja rodzina ma obywatelstwa z data upłynięta kilkanaście lat do tylu..na podstawie tych dokumentow STAAT ja dostalam po mamie obywatelstwo(nikt nikogo o nic nie pytal...nikogo tu data nie interesowla tu..(bo jak mozna dostac na 10 lat obywatelstwo)zabrac komus obywatelstwo trzeba miec na to niezbite dowody
moja mama wyrabiala raz paszport a potem juz tylko nowy na podstawie starego..(jezeli uplywal termin)..to samo ja
szczerze mowiac nawet nie wiem gdzie i po co przedłużać obywatelstwo..je sie ma lub nie..

witam
przepada ci tylko waznosc dowodu stwierdzenia obywatelstwa taki papierek w formacie a4 jak to nazwales STAAT
pozdrawiam

Powrót