Czy OC byłego właściciela przechodzi na mnie?

• Autor wątku Autor wątku rafamalk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafamalk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Jutro jadę po samochód. Właściciel wykupił OC do marca przyszłego roku. Czy będę mógł jeździć do marca na jego OC? Jeżeli tak to co mam zrobić?

Pytam, ponieważ on płacił za OC niecałe 400zł, a moje oc będie wynosiło około 1500zł (dopiero co dostałem prawko) i żeby nie płacić tak dużo szukam kogoś kto będzie chciał byś współwłaścicielem pojazdu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Re: Czy OC byłego właściciela przechodzi na m

[cytat="rafamalk"]Jutro jadę po samochód. Właściciel wykupił OC do marca przyszłego roku. Czy będę mógł jeździć do marca na jego OC?[/cytat]
Tak. Ale będziesz musiał najpewniej dopłacić do tego OC.
[cytat:23ihimwy]Jeżeli tak to co mam zrobić?[/cytat:23ihimwy]
Zgłosić TU fakt nabycia pojazdu.
[cytat:23ihimwy]Pytam, ponieważ on płacił za OC niecałe 400zł, a moje oc będie wynosiło około 1500zł (dopiero co dostałem prawko) i żeby nie płacić tak dużo szukam kogoś kto będzie chciał byś współwłaścicielem pojazdu.[/cytat:23ihimwy]
I tak czeka Cię rekalkulacja składki, więc albo znajdziesz współwłaściciela z dużymi zniżkami, albo czeka Cię dopłata, zapewne ok. 1.100 zł, ale z tym jest różnie.

Re: Czy OC byłego właściciela przechodzi na m

[cytat="13Homer"][cytat="rafamalk"]Jutro jadę po samochód. Właściciel wykupił OC do marca przyszłego roku. Czy będę mógł jeździć do marca na jego OC?[/cytat]
Tak. Ale będziesz musiał najpewniej dopłacić do tego OC.[/cytat]

A kiedy? Od razu po zakupie czy dopiero w marcu?

[cytat="13Homer"]
[cytat:32sai8x3]Pytam, ponieważ on płacił za OC niecałe 400zł, a moje oc będie wynosiło około 1500zł (dopiero co dostałem prawko) i żeby nie płacić tak dużo szukam kogoś kto będzie chciał byś współwłaścicielem pojazdu.[/cytat:32sai8x3]
I tak czeka Cię rekalkulacja składki, więc albo znajdziesz współwłaściciela z dużymi zniżkami, albo czeka Cię dopłata, zapewne ok. 1.100 zł, ale z tym jest różnie.[/cytat]

A kiedy mnie ta rekalkulacja czeka? Teraz czy w marcu?

Teraz.

Dodam jeszcze, że przesadziłem z tymi 1.100 zł, rekalkulacja będzie dotyczyła tylko okresu teraz-marzec, więc pół roku, co oznacza, że dopłata pi razy oko wyniesie 550 zł.

A co w wypadku gdybym nie zglosil faktu zmiany nabywcy i jezdzil sobie normalnie z OC itd tego wcześniejszego kierowcy a mialbym wypadek? Czyli jednym slowem nie byloby rekalkulacji a powinna. Czy wtedy sam bym musial placic podczas wypadku? Pozdrawiam

polisa pokryła by wyrządzoną szkodę, ale czy była by dopłata-rekalkulacja to nie jest przesądzone, bo niektóre TU tylko "przepisują" polisy na nowgo właściciela bez dopłat.

Jestem w identycznej sytuacji (kupiłem samochód z OC i mam mniej zniżek niż poprzedni właściciel). Czy nie jest natomiast tak, że jeśli dokonałem zakupu i zgłoszenia tego faktu do TU przed 9 sierpnia br., tj. przed datą nowelizacji art. 823, par. 1 Kodeksu Cywilnego, to powołując się na brzmienie owego paragrafu sprzed nowelizacji nie muszę nic dopłacać i rekalkulacja jest bezprawna?

pozdrawiam serdecznie

[cytat="piotr_kow"]Czy nie jest natomiast tak, że jeśli dokonałem zakupu i zgłoszenia tego faktu do TU przed 9 sierpnia br., tj. przed datą nowelizacji art. 823, par. 1 Kodeksu Cywilnego, to powołując się na brzmienie owego paragrafu sprzed nowelizacji nie muszę nic dopłacać i rekalkulacja jest bezprawna?[/cytat]
Nie jest. Zajrzyj do ustawy o OC komunikacyjnych, przyklejony na początku forum.

Powrót