Czy od daty wymiany towaru na nowy, okres rękojmi biegnie na nowo ?

• Autor wątku Autor wątku aguchaw11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguchaw11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy w przypadku wymiany przez Sprzedawcę spodni (w trakcie trwania rękojmi), termin rękojmi od daty ich wymiany ponownie wynosi dwa lata, czy z okresu rękojmi pozostanie czas do tych "pierwszych" dwóch lat od daty pierwotnego zakupu ?

Okres rękojmi liczy się ponownie od momentu otrzymania nowego produktu.

Na doświadczeniu, ale jeśli pytasz o podstawę prawną to mówi o tym art. 568 § 1 k.c.

Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat [...] od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Za dzień wydania rzeczy można uznać dzień wydania nowego, wolnego od wad towaru.

hamse napisał:
Na doświadczeniu
To znaczy?
hamse napisał:
Za dzień wydania rzeczy można uznać dzień wydania nowego, wolnego od wad towaru.
A można też uznać dzień wydania towaru po naprawie?

Moim zdaniem również okres odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady w opisanej sytuacji biegnie od nowa, ale niestety nie wynika to literalnie z żadnego przepisu prawa, a z wykładni celowościowej nowelizacji przepisów.
Ustawodawca przeoczył niestety konieczność regulującego tą kwestię przepisu.

To znaczy, że byłam w sytuacji w której z tytułu rękojmi otrzymałam nowy produkt, który niestety po czasie znów okazał się felerny. Na początku sprzedający próbował mi udowodnić, że okres rękojmi już minął i liczy się go od daty nabycia pierwszego towaru, a nie wydania nowego. W każdym razie nieistotne, sprawa zakończyła się dla mnie pomyślnie.

Z tego co wiem do 2014 roku było to określone jednoznacznie. Później faktycznie przepisy zostały znowelizowane.

Powrót