Czy odbiore dowod?

• Autor wątku Autor wątku Dareksg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dareksg

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam forumowiczów
Jestem w takiej sytuacji:
Kupiłem samochód 14.08. Przeglad jest do 14.09, wczoraj tj. 20.08 bylem zarejstrowac auto w WK. Mam tymczasowy dowod rej. ważny miesiąc, czy jeśli przyjde odebrać stały dowód rej po miesiącu tj. 20.09 (wtedy przeglad sie skonczy) wydadza mi dowod czy bede musial zabrac zaswiadczenie ze stacji kontroli pojazdow o przegladzie? I kto ewentualnie powinien wpisac przeglad w dowod? reguluje to jakis przepis?
pozdrawiam

Nie powinni wydać dowodu, jako że nie dopełnił pan obowiązku przeprowadzenia badania technicznego pojazdu.

wprawdzie ustawa prawo o ruchu drogowym mówi, że terminy przeglądów wbija w takim przypadku diagnosta
[lex:kz8x1mbo]Art. 82. 2. Jeżeli pojazd jest zarejestrowany, kolejny termin badania technicznego wpisuje do dowodu rejestracyjnego uprawniony diagnosta po stwierdzeniu pozytywnego wyniku badania i po uiszczeniu przez właściciela pojazdu opłaty ewidencyjnej.[/lex:kz8x1mbo]
to wydaje się, że nie powinni wydać dowodu, w którym termin badania technicznego upłynał.

Taki wniosek nasuwa się po lekturze

[lex:kz8x1mbo]Art. 132. ust. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;[/lex:kz8x1mbo]

Witam
Czyli co musze zrobic zeby odebrac dowod> zrobic badanie i z zaswiadczeniem isc do WK? czy stacja wyda mi zaswiadczenie ?
i kto mi wpisze przeglad do dowodu stalego WK czy spowrotem bede musial jechac na stacje z ich zaswiadczeniem zeby diagnosta wpisal?
pozdr

Zaświadczenie wyda uprawniony diagnosta, po przeprowadzeniu badania.
Przegląd wpisze Panu urzędnik w wydziale komunikacji.
Taka mam koncepcję.

Urzędnik raczej nie wpisze, bo dowód będzie już wydrukowany. Ciekaw jestem jaka tam będzie data następnego przeglądu.

Owszem wpisze. Dowód nie ma wdrukowanej daty bo gdyby miał, jakby wpisywał przeglądy diagnostyk?

Jesteś pewny? Bo wydaje mi się, że data jest wdrukowana.

Tez jestem zdania, że wpisze urzędnik :) ale w czym problem :?: dowód rejestracyjny do ręki i widać czy data przeglądu jest drukowana. Raz wymieniałem dowód bo się skończyły miejsca na przeglądy i wydany był nowy z datą wpisaną i odpowiednią pieczątką UK kolejny innym razem nowy dowód po przerejestrowaniu pojazdu również dostałem z wpisaną datą, więc wpisze urzędnik :)

[cytat="pysiek82"]Tez jestem zdania, że wpisze urzędnik :) ale w czym problem :?: dowód rejestracyjny do ręki i widać czy data przeglądu jest drukowana. [/cytat]No więc dowód w dłoń ...

zobacze jak to bedzie w praktyce 20 wrzesnia i napisze :).
A jak wygląda przegląd techniczny w stacji kontroli jesli mam tylko tymczasowy dowod? diagnosta wyda zaswiadczenie o przegladzie ? i jesli w WK nie beda chieli wpisac to diagnosta wpisze na podstawie zaswiadczenia?
pozdrawiam

Myślę, że właśnie tak się to rozegra.

Powrót