Czy odpowiadam za paczke po odebraniu przez klienta w razie jej uszkodzenia?

• Autor wątku Autor wątku VeticK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VeticK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie, mam pytanie, jako osoba prywatna sprzedawałem drugiej osobie prywatnej pewną rzecz kurierem (paczka ubezpieczona, dobrze zabezpieczona). Kupujacy odebrał paczkę i niby było wszystko w porządku, lecz okazało się że przedmiot jest uszkodzony wewnątrz, czego nie mógł zauważyć sprawdzając paczkę przy kurierze, więc ma jeszcze 7 dni na wypełnienie protokołu. Znając życie reklamacja u firmy kurierskiej zostanie odrzucona. Czy w takim przypadku ja już się wywiązałem z umowy i kupujący nie ma podstaw, aby wymagać ode mnie jakiś dodatkowych roszczeń?

Dokładnie. Kupujący podpisując obiór kurierowi pozbawia się wszystkich możliwości dochodzenia roszczeń wynikłych w trakcie transportu. Nawet jakbyś wysyłał cegłówkę zamiast telefonu to klient podpisując protokół kurierowi już nie będzie potrafił tego udowodnić.

opania napisał:
jakbyś wysyłał cegłówkę zamiast telefonu to klient podpisując protokół kurierowi już nie będzie potrafił tego udowodnić.

a co jeśli klient zrobił film w obecności świadków z otwierania i rozpakowania przesyłki - nadal nie będzie mógł nic udowodnić ?

kirman napisał:
a co jeśli klient zrobił film w obecności świadków z otwierania i rozpakowania przesyłki - nadal nie będzie mógł nic udowodnić ?

nadal

Powrót